Ttela

Fler mandat ingen självklar vinst – oavsett en vågmästarp­lats

- Maja Nilsson maja.nilsson@bohuslanin­gen.se

Även om mandatförd­elningen förändrats, så är det mesta sig likt i regionens toppskikt. David Karlsson, docent i förvaltnin­gsrätt, tror att opposition­en är för splittrad för att utgöra ett hot mot styret.

Samma ordförande blir sittande i regionstyr­elsen, samma partier väljer att samarbeta och budgeten är redan klar. Det mesta är sig likt i regionen även om valresulta­tet ritade om mandatförd­elningen och sittande styre numera är i minoritet.

Beroende på hur opposition­en väljer att rösta kan regionstyr­ets förslag komma att fällas.

Docent i offentlig förvaltnin­g, David Karlsson, tror inte att det kommer bli någon större skillnad.

– Jag tror det är svårt att tala om ett nytt politiskt landskap i VGR. Att styra i minoritet medför alltid vissa risker, men eftersom opposition­en är så splittrad lär det blågröna styret sitta ganska säkert, säger han.

– Andra minoritets­styren sitter värre till, som till exempel i Göteborg. Men det är bara politikern­a som sitter på insidan som vet hur diskussion­erna i regionen går. Vilka väljare är nöjdast med dagens mandatförd­elning?

– Man kan vinna på två sätt, dels genom flest röster och dels genom att vara med och bestämma. De två behöver inte gå hand i hand. Att Sverigedem­okraterna fått fler röster innebär nödvändigt­vis inte att de får vara med och styra.

– I slutändan handlar det om att vara med i det vinnande laget, och inte bara att ha många mandat. Alla forsknings­resultat visar att väljare som röstat på ett vinnande lag är mer nöjda med demokrati och service efteråt.

 ?? Bild: Laila Östlund ?? David Karlsson, kommunfors­kare vid Förvaltnin­gshögskola­n och docent inom förvaltnin­gsrätt vid Göteborgs universite­t.
Bild: Laila Östlund David Karlsson, kommunfors­kare vid Förvaltnin­gshögskola­n och docent inom förvaltnin­gsrätt vid Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden