Ttela

Drabbade kan få vänta på lediga bostäder

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Helgens dramatiska brand på Kaprifolvä­gen i Henån innebar att ett 15-tal personer blivit bostadslös­a. Det är oklart när de drabbade kommer att få nya lägenheter eftersom stiftelsen Orustbostä­der som äger fastighete­n inte har några ersättning­sbostäder i nuläget.

– Givetvis kommer vi att hjälpa de drabbade att hitta nya bostäder efter branden så fort som möjligt. Det första vi ska göra den här veckan är att träffa de som blivit av med sina bostäder och undersöka vilka önskemål de har när det gäller en ny bostad, säger Martin Hellgren, vd för den kommunala Stiftelsen Orustbostä­der.

Men någon omedelbar lösning kan Orustbostä­der inte erbjuda. I nuläget finns det inte några lediga bostäder hos stiftelsen Orustbostä­der som förvaltar 840 bostäder på Orust. Varje månad är det ett antal lägenheter som sägs upp hos den kommunala stiftelsen Orustbostä­der.

– Ett 100-tal lägenheter sägs upp i genomsnitt per år så det är viss omsättning på bostäderna.

Martin Hellgren säger att samtliga drabbade i nuläget har fått hjälp av anhöriga eller bekanta och har tak över huvudet. De som blivit av med sina lägenheter i branden kommer att få förtur till de bostäder som blir lediga, lovar han. Det handlar om att hitta 14 nya ersättning­slägenhete­r till ett 15-tal personer.

Framtiden för den brandskada­de fastighete­n på Kaprifolvä­gen i Henån, som byggdes 1972, är ännu oklar. Första steget är att polisen ska genomföra en brandtekni­sk undersökni­ng av fastighete­n. Nästa steg blir att brandingen­jör och företrädar­e från försäkring­sbolaget tillsamman­s med Orustbostä­der ska göra en inspektion av fastighete­n.

Ett par lägenheter blev totalförst­örda vid branden. Men Martin Hellgren säger att det finns lägenheter som inte totalförst­örts där det finns hopp om att en del inventarie­r kan räddas. Hur stor blir den ekonomiska skadan för Orustbostä­der?

– Vi har inte gjort någon bedömning av detta utan nu fokuserar vi på att hjälpa de drabbade hyresgäste­rna.

Den kraftiga branden i ett flerfamilj­shus på på Orust startade på trettondag­safton. Samtliga boende i två lägenhetsl­ängor fick evakueras från sina hem.

Räddningst­jänsterna från Henån, Svanesund och Ellös deltog i insatsen och de fick hjälp av räddningst­jänsten i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden