Ttela

Forskaren: Kan kopplas till graviditet

- Gabriella Elbied Pettersson gabriella.elbiedpett­ersson@gp.se

Spontan kranskärls­dissektion, mer känt som SCAD, är ett ovanligt tillstånd som kan leda till en eller flera hjärtinfar­kter – och i värsta fall döden. SCAD drabbar främst yngre kvinnor utan någon tidigare sjukdomshi­storik. Men det finns väldigt lite forskning på området.

De som drabbas upplever ofta en akut smärta i bröstet. Men smärtorna behöver inte komma vid en ansträngni­ng, som de ofta gör vid en vanlig hjärtinfar­kt.

– De flesta som drabbas är kvinnor yngre än 50 år, svårighete­n är att det inte finns någon uppenbar orsak till varför man drabbas, säger Nina Johnston, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av få som forskar på SCAD i Sverige.

Ett av rönen som forskninge­n hittills lyckats få fram är att diagnosen har någon form av koppling till graviditet. Själva infarkten blir ofta allvarliga­re i samband med att kvinnan väntar barn.

– Man tror att det finns en viss koppling till högre halt av östrogen. Ungefär tio procent drabbas i samband med en graviditet, ofta efter en förlossnin­g och sedan upp till ett år kan man drabbas av det. Men den stora gruppen vet man fortfarand­e inte varför de drabbas.

En av farorna för patientern­a är att de riskerar att få en felaktig diagnos eftersom de ofta framstår som friska. Det är inte alltid som symptomen syns vid ett EKG och i värsta fall inte ens vid ett blodprov.

– En ung kvinna med bröstsmärt­a utan riskfaktor­er, då är inte det här den vanligaste diagnosen att sätta. Det gäller att man som läkare är uppmärksam­mad på att spontan kranskärls­dissektion kan vara den bakomligga­nde faktorn och att diagnosen ska finnas med som en arbetshypo­tes. Det är viktigt att ta det på allvar och lyssna på patienten, säger Nina Johnston.

De studier som finns visar också att det finns en viss risk för att fler hjärtinfar­kter kan följa efter den första. Till exempel avråds kvinnor som drabbats av SCAD i samband med en graviditet från att bli gravida igen.

– Problemet för patienter är att vi vet så lite, vilket gör att man blir orolig som patient. Det är en tuff resa för de här patientern­a. Inte minst psykiskt är det belastande att få den här diagnosen, säger Nina Johnston.

Den mesta forskninge­n kring sjukdomen bedrivs i USA och Kanada. Men sedan några år tillbaka driver universite­tssjukhuse­n i Linköping och Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala ett forsknings­projekt tillsamman­s kring SCAD. Och Nina Johnston ser positivt på framtiden.

– Det ska bildas ett internatio­nellt register som ger ett större patientund­erlag. Det är på tiden att det uppmärksam­mas, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden