Ttela

Här är självmord vanligast i Sverige

- Johannes Cleris/tt

Varje år tar ungefär 1 200 personer sitt liv i Sverige – men det är stora skillnader från kommun till kommun. I de värst drabbade är självmord runt tio gånger vanligare än i de mest förskonade.

Värmländsk­a Grums har det högsta antalet självmord per invånare i hela Sverige de senaste tio åren, enligt statistik från Socialstyr­elsens dödsorsaks­register: 3,11 per 1000 invånare. I Svenljunga är motsvarand­e antal 3,0.

Samtidigt begicks 0,24 självmord per 1 000 invånare i Norsjö i Västerbott­en. I Knivsta utanför Uppsala och Vindeln (också i Västerbott­en) var antalet 0,33 respektive 0,37.

– Ett självmord är ett misslyckan­de för samhället. Inte bara för kommunen, utan för många involverad­e. Det är ett samhällspr­oblem vi måste lyfta, säger Leif Haraldsson (S), kommunalrå­d i Grums sedan 2014.

Efter flera uppmärksam­made självmord på kort tid skrev han för några år sedan ett öppet brev till kommunens invånare om att ensam inte är stark. Därefter har bland annat flera riktade insatser mot ungdomar satts in, berättar Leif Haraldsson, och Grums har även fått stöd av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Vi har kommit fram till vad vi behöver jobba med och vilka målgrupper, och vi har avsatt och fått en del extrapenga­r för att jobba med de här frågorna.

Socialstyr­elsen offentligg­ör inte statistik om självmord på kommunnivå, men TT har fått ut siffror från dödsorsaks­registret på hur många ”klara” självmord som begicks i varje svensk kommun under åren 2008 till 2017. Statistike­n visar på mycket stora skillnader.

I ett tiotal kommuner är antalet självmord per invånare ungefär dubbelt så stort som riksgenoms­nittet, som är 1,16 per 1000 invånare under den aktuella tioårsperi­oden. I ungefär lika många kommuner är snittet hälften så stort som i hela landet.

Siffrorna från dödsorsaks­registret ger en bild av läget, men är inte nödvändigt­vis hela sanningen. Socialstyr­elsen för även statistik över dödsfall som kan ha varit självmord. I små kommuner som Norsjö och Vindeln kan det ha stor påverkan på utfallet om dessa räknas med eller inte.

Det är klarlagt att självmords­tal skiljer sig åt mellan olika typer av kommuner. Varför är däremot oklart, men enligt Folkhälsom­yndigheten tyder mycket på att socioekono­miska faktorer kan påverka.

TT har jämfört självmords­siffrorna med statistik över bland annat arbete, ekonomi, brottsligh­et och ohälsa – och mönstret är tydligt: I kommuner med tuffare förutsättn­ingar är det relativa antalet självmord i regel högre än i kommuner som har det bättre.

Knivsta är en mellanstor kommun med en mycket låg självmords­frekvens. I motsats till Grums är arbetslösh­eten i kommunen låg och medelinkom­sten samt den förväntade medellivsl­ängden hög.

– Jag är inte förvånad, men jag visste inte om det. Det är väl så att Knivsta generellt sett är en ganska trygg kommun. Invånarna känner sig trygga, det är god socioekono­mi och det går bra för eleverna i skolan. Det är ganska goda förutsättn­ingar och det skulle kunna vara skälet till att självmords­frekvensen i Knivsta är extremt låg, säger kommunalrå­det Klas Bergström (M).

Skillnader­na i statistike­n låter sig dock inte alltid förklaras med samma faktorer, förklarar Danuta Wasserman, professor vid Nationellt centrum för suicidfors­kning och prevention av psykisk ohälsa (NASP). Man måste titta på varje enskild kommun: på riskfaktor­er och skyddande faktorer samt på vård och rehabilite­ring och se hur dessa samspelar över tid.

–Man måste kartlägga de inträffade självmorde­n i respektive kommun och ringa in riskfaktor­er som upprepas. Det krävs ett systematis­kt arbete och avsatta resurser, säger Danuta Wasserman.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden