Ttela

Terroråtal­ad: ”Jag tänkte aldrig åka till IS i Syrien”

- Carl Cato/tt Erika Nekham/tt

Den 34-årige mannen ska ha skickat pengar till personer inom IS och chattat om att ansluta sig till terrorgrup­pen, hävdar åklagaren. När rättegånge­n om terrorrela­terade brott inleddes nekade mannen till anklagelse­rna och sade att det handlat om att betala tillbaka ett lån.

– I chattarna framgår det att det här är ett lån. Försvarets inställnin­g är att det 34-åringen har gjort är att han ingått ett låneavtal och att han har betalat tillbaka de här pengarna. Han har inte haft något uppsåt, sade försvarare­n Joakim Johansson om 34-åringens kontakt med Is-anhängarna.

Åklagaren Per Lindqvist har en annan bild av händelsefö­rloppet, vilket framgick under den första förhandlin­gsdagen mot de sammanlagt sex män som står åtalade.

Han anser att 34-åringen gjort sig skyldig till ”brott mot lagen om straff för finansieri­ng av särskilt allvarlig brottsligh­et” genom att ha skickat nära 18 000 kronor till IS.

– 34-åringen är misstänkt för att ha skickat pengar från Sverige via en mellanhand i Turkiet. Pengarna har landat i Syrien hos två personer och det är de här två personerna som den här åtalspunkt­en handlar om. De här två personerna har stridit inom ramen för IS under den här tiden, säger Lindqvist.

De två Is-anhängarna ska ha vistats i Sverige under en tid och enligt åklagaren har 34-åringen lärt känna dem här.

Per Lindqvist hänvisar alltså till chattkonve­rsationer som 34-åringen har haft förra våren med en av Is-krigarna. Denne ska enligt Säpo ha dödats i Syrien i höstas.

Åklagaren hävdar att 34-åringen fick pengar av mannen, som han sedan skulle skicka ner till Syrien vid behov. Det framgår av chatten att 34-åringen vill resa till Syrien och ansluta sig till terrorgrup­pen. Männen diskuterar också att ”genomföra bröllop”, något som kan tolkas som ett kodord för attentat. Det ska också ha köpts ett automatvap­en som 34-åringen skulle få använda när han anslutit sig.

Men när mannen under förhöret frågas om han tänkt resa nekar han:

– De kom med ett sådant förslag och jag hade sagt att jag skulle åka ner, men jag hade inga tankar eller någon möjlighet att åka dit.

På frågan om varför han inte var tydlig mot sina bekanta om detta svarar han:

– Jag ville inte att de skulle betrakta mig som en dålig muslim. Jag hade mina barn här. De visste inte att min fru var gravid och att vi väntade vårt tredje barn.

Åklagaren undrade om 34-åringen visste vad Islamiska Staten är för slags organisati­on.

– Nej. Jag vet bara vad jag har sett på tv och att USA och Ryssland är osams, säger han.

Han ansåg också att det finns fel i översättni­ngen av chattarna.

– Det finns vissa ställen i översättni­ngen som är misstolkad­e eller som inte stämmer, sade han.

Ytterligar­e fem män misstänks för terrorfina­nsiering. Tre av dem har också åtalats för förberedel­se till terrorbrot­t, en 46-åring, en 30-åring från Uzbekistan och en 39-åring från Kirgizista­n. De ska ha skaffat stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning.

Samtliga åtalade nekar till anklagelse­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden