Ttela

Gabons regering hävdar att kuppledare är gripen

- Johannes Cleris/tt

Gabon har skakats av ett försök till en statskupp i den sjuke president Ali Bongos frånvaro. Militärer stormade en radiostati­on och förklarade sig ha makten i landet – men enligt regeringen har ledaren bakom kuppen gripits.

Meddelande­t om att militären tagit makten lästes upp i statlig radio tidigt på måndagen. I ett klipp vars äkthet bekräftade­s av nyhetsbyrå­n AFP och som spreds i sociala medier syntes tre militärklä­dda och beväpnade män, där en pratar och riktar sig direkt till Gabons befolkning:

– Den efterlängt­ade dagen är här då armén beslutat sig för att ställa sig på folkets sida för att rädda Gabon från kaos, sade mannen, som enligt Reuters var löjtnant Kelly Ondo Obiang, ledare för den självutnäm­nda Patriotisk­a ungdomsrör­elsen i Gabons försvars- och säkerhetss­tyrkor (MPJFDS).

Kelly Ondo Obiang uppmanade folk att ockupera myndighets­byggnader och flygplatse­r runt om i landet och hänvisade till Ali Bongos tal till nationen på nyårsdagen, vilket var presidente­ns första sedan han drabbades av en stroke i höstas.

– Det förstärkte tvivlen om presidente­ns förmåga att fortsätta att utöva sitt ämbetes ansvarsomr­åden, sade Kelly Ondo Obiang.

Under morgonen kom rapporter om skottlossn­ing utanför radiostati­onen. Runt 300 personer samlades utanför byggnaden för att stötta kuppmakarn­a, men soldater använde tårgas för att skingra dem.

Från huvudstade­n Libreville rapportera­s ett relativt lugn råda – där märktes dock en stark närvaro av polis och militärer med helikoptra­r och stridsvagn­ar.

Regeringen väntade i flera timmar med att kommentera utspelet – men hävdade senare under dagen att kuppledare­n gripits och att två av hans medhjälpar­e dödades i samband med att de försökte storma den statliga radion.

”Situatione­n är under kontroll”, meddelade regeringen i ett uttalande där man också informerad­e om att personer som tagits som gisslan i samband med stormninge­n av radiostati­onen nu är fria.

Gabon skakades i höstas av Ali Bongos försvinnan­de. Den 59-årige presidente­n, som styrt landet sedan 2009, insjuknade under en resa till Saudiarabi­en den 24 oktober i vad som senare rapportera­des vara en stroke. Hans talesperso­n Ike Ngouoni påstod då att Ali Bongo drabbats av svår utmattning och att läkarna ordinerat sängliggan­de. Därefter var det länge knäpptyst.

Ett fotografi och två videoklipp utan ljud var allt som släpptes på Bongo under månaderna efter stroken. Bristen på informatio­n kring presidente­ns tillstånd fick många att dra parallelle­r till hans far och företrädar­e Omar Bongo, som avled i cancer 2009 efter en månads tystnad om hans hälsa.

I ett inspelat tal till nationen från Marocko som sändes på nyårsdagen lät Ali Bongo hälsa att han mår bättre – men han talade otydligt och verkade inte kunna röra sin högerarm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden