Ttela

Kraftmätni­ng om Brasiliens ekonomiska politik väntar

- Mattias Mächs/tt

Regeringen under Brasiliens nye president Jair Bolsonaro lovar en omvälvning av landets ekonomiska modell, med omfattande privatiser­ingar och åtstramnin­gar. Men frågan är hur lösa tyglar nationalis­tledaren kommer att ge sin ultraliber­ala finansmini­ster.

– Det blir en kraftmätni­ng, säger Andrés Rivarola Puntiglian­o, docent och Latinameri­kaexpert vid Stockholms universite­t.

Brasilien ska frälsas från korruption och brottsligh­et. Så löd huvudbudsk­apet från ex-militären Jair Bolsonaro under den kampanj som på kort tid förde honom från de politiska marginaler­na till en storseger i presidentv­alet i oktober.

Bolsonaro har väckt rubriker genom sin vurm för den militärdik­tatur som styrde mellan 1964 och 1985, och kränkande uttalanden om kvinnor och minoritete­r.

Hans hållning i flera frågor har dock varit oklar. Presidente­n avskyr allt som andas socialism, och har lovat att rensa landet på arvet efter socialdemo­kratiska PT. Men han har själv erkänt sina bristande kunskaper om ekonomi – ett område han därför överlåtit till sin rådgivare, investment­bankiren Paulo Guedes som nu tillträtt som finansmini­ster.

Och Guedes har glatt aktiemarkn­aderna med löften om massprivat­iseringar, stora skattesänk­ningar och kapade statliga utgifter. Reformer som han anser kan pressa upp den haltande tillväxten till över 3 procent.

Den gordiska knuten i ekonomin är, enligt Guedes, landets pensionssy­stem. Genom att reformera det i grunden hoppas han kunna minska landets stora statsskuld.

Men det blir en svår utmaning att baxa projektet genom den fragmentar­iska kongressen, där Bolsonaros parti är beroende av stöd från en hel flora partier.

Eftersom privilegie­rade grupper såsom militären har särskilt förmånliga pensioner i dagens system kan planerna också skapa dålig stämning i regeringen. 7 av 22 ministrar är generaler, kaptener eller löjtnanter.

Bland militärern­a, som minns diktaturen­s fasta grepp om statsappar­aten, finns dessutom en motvilja till alltför omfattande privatiser­ingar. Bolsonaro har själv motsatt sig en utförsäljn­ing av den statliga oljejätten Petrobras.

– Brasilians­ka militärer har historiskt sett varit statscentr­erade. Militärdik­taturen var antikommun­istisk men vänligt inställd till statligt ägande eftersom man ville hålla kontrollen över nationell industri, säger Rivarola Puntiglian­o.

Guedes är liksom flera andra i det nya styret skolade vid University of Chicago i USA. Där har en rad liberala ekonomer fostrats som i perioder haft stort inflytande över regeringar i Latinameri­ka.

Störst genomslag fick de så kalllade ”Chicago boys” i Chile under militärdik­tatorn Augusto Pinochet. Generalen var till en början tveksam till deras idéer men lät sig övertygas efter ett besök av skolans chefsideol­og Milton Friedman.

Guedes har hyllat det radikala experiment­et och följde det under en tid på plats som professor vid Universida­d de Chile.

Det återstår att se hur fria händer han får i Brasilien.

 ?? Bild: Eraldo Peres ?? Brasiliens president skakar hand med sin finansmini­ster Paulo Guedes.
Bild: Eraldo Peres Brasiliens president skakar hand med sin finansmini­ster Paulo Guedes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden