Ttela

Glädjebesk­edet: Saudisk tonåring får stanna

- Tt-afp-reuters

Den saudiska 18-åring som barrikader­at sig på ett hotell på Bangkoks flygplats för att slippa sändas tillbaka till familjen, får stanna för stunden. Hon har fått lämna flygplatse­n i Bangkok tillsamman­s med Fn-personal.

Beskedet kommer från chefen för Thailands migrations­byrå, Surachate Hakparn, efter att denna har träffat representa­nter för FN:S flyktingor­gan UNHCR i Bangkok angående den unga kvinnan.

–Hon får tillåtelse att stanna .... hon tas om hand av UNHCR nu, säger Hakparn enligt AFP.

Enligt Hakparn kommer det att ta minst fem till sju dagar för Fn-teamet att utvärdera hennes situation. Under tiden är hon garanterad att få stanna i Thailand, rapportera­r Bangkok Post.

Beskedet om att migrations­myndighete­rna inte sänder hem tonåringen mot hennes vilja kom kort efter det att en domstol i Bangkok avslagit en begäran från organisati­onen Human Rights Watch om att stoppa avvisninge­n.

18-åriga Rahaf Mohammed alqunun, som suttit strandad på flygplatse­n i Bangkok sedan i lördags, har bett om asyl i Thailand. Hon har uppgett att hon rymt från sin familj som befinner sig i Kuwait eftersom hon utsatts för fysisk och psykisk misshandel.

Hennes plan var att resa till Australien och söka asyl där, och hon säger att hon är rädd att dödas om hon skickas hem av thailändsk­a myndighete­r, som stoppade henne på flygplatse­n på lördagen.

Hon lade under natten upp en video på nätet där hon barrikader­at sig i ett hotellrum för att slippa åka.

”Mina bröder och min familj och Saudiarabi­ens ambassad väntar på mig i Kuwait. De kommer att döda mig. Mitt liv är i fara”, skriver hon i text- och ljudmeddel­anden från hotellet.

 ?? Bild: Thailands migrations­myndighet ?? 18-åriga Rahaf Mohammed Alqunan har fått lämna flygplatse­n i Bangkok tillsamman­s med Fn-personal.
Bild: Thailands migrations­myndighet 18-åriga Rahaf Mohammed Alqunan har fått lämna flygplatse­n i Bangkok tillsamman­s med Fn-personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden