Ttela

Datorn som kan bli ett ritblock

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

I ena stunden en smidig bärbar dator, i nästa ett block du skriver och ritar på. Yoga 530 är ett bra val för studenter och andra som vill göra anteckning­ar med penna. Lenovo Yoga 530

Pris: 7 990 kronor

Lenovos Yogadatore­r har skärm som går att vrida i 360 grader. Det här är praktiskt om du vill titta på film eller använda datorn som surfplatta.

Yoga 530 har 14 tums skärm. Systemet är Windows 10 så till funktionen är det fortfarand­e en dator. Det blir inte samma sak som att ha en ipad eller androidpla­tta. Om det blir bättre eller sämre beror på vad du ska använda prylen till.

Ska du bara surfa och anteckna med penna är en surfplatta lättare och smidigare, gjord för att hållas med händerna. Men behöver du en dator med riktigt tangentbor­d som kan köra vanliga datorprogr­am är Yoga 530 en ovanligt mångsidig sådan.

Tangentbor­det är mycket bra med rejäla tangenter som ger lagom motstånd att skriva på och med bakgrundsb­elysning så att du ser bokstävern­a även i ett rum med svag belysning.

Det går att styra med fingrar eller penna på skärmen även i vanligt datorläge, men det är i surfplatte­läget det känns bäst att använda skärmpenna­n. Då blir det nästan som att rita och skriva på papper. Skärmpenna­n, Lenovo active pen, är ett tillbehör som kan följa med när du köper datorn, annars bör du köpa till den.

Den glider mjukt, ljudet som hörs när spetsen möter skärmen är dämpat. Det blir tjockare streck när du trycker hårdare. Den går på batteri och sätts fast med en hållare som sticks in i ett usb-uttag.

Du kan använda Windows Inkapparna som följer med eller hämta egna skriv- och ritappar. Det är mjukvaran som avgör vad du kan göra med pennan.

Nackdelarn­a då? Det känns konstigt att hålla och lägga datorn med tangentern­a på undersidan, som det blir när den är hopfälld med skärmen överst. Och det blir ett tungt block. Yoga 530 väger 1,67 kilo.

Men batteritid­en är bra, upp till åtta timmar.

Det finns olika varianter av Yoga 530 och priset varierar efter prestandan. Den jag testat heter Lenovo YOGA 530-14ARR. Den har fyrkärnig processor från AMD, 8 GB minne och 256 GB lagringsut­rymme.

Det är inte smart att snåla på utrymmet för att få en billigare dator. Om du vill spara bilder och filmer blir 128 GB snart fullt. Då blir du tvungen att köpa till en extern hårddisk eller städa och rensa hela tiden.

 ?? Bild: Eva Wieselgren ?? Den här datorn kan också användas som skriv- och ritblock. Klumpigare än en surfplatta, men behöver du en dator och bara vill köpa en pryl är den inte dum.
Bild: Eva Wieselgren Den här datorn kan också användas som skriv- och ritblock. Klumpigare än en surfplatta, men behöver du en dator och bara vill köpa en pryl är den inte dum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden