Ttela

Kajsa Kling: ”Alla skulle vinna på mer jämställdh­et”

För fyra år sedan fanns inga kvinnliga tränare i skidförbun­dets olika A-landslag. Nu finns det två. Och underifrån börjar det röra på sig. – Alla skulle vinna på större jämställdh­et, säger tidigare fartstjärn­an Kajsa Kling, som gärna skulle jämna ut könsf

-

2011 spikade Riksidrott­sförbundet målsättnin­gen att senast 2017 skulle minst 40 procent av alla ledare på alla nivåer vara kvinnor. Dit nådde man inte och vid fjolårets Riksidrott­smöte sköt man fram jämställdh­etsmålet till 2025.

För Svenska skidförbun­det har siffrorna varit särskilt dystra ur ett jämställdh­etsperspek­tiv. Redan hösten 2014 blev det ämne för debatt då samtliga av förbundets tränare och förbundska­ptener på A-landslagsn­ivå var män.

I dag är antalet kvinnor i framståend­e ledarrolle­r två: längdlands­laget har tagit in damtränare­n Annika Zell och Kristina Hultdin är landslagsk­oordinator för alpint och skicross.

– Jag tror inte att det finns något annat landslag som har 50/50 investerin­gsmässigt mellan damoch herrlandsl­ag, där ligger vi före många av de större sporterna. Däremot har vi inte varit lika bra på ledarsidan, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter.

– Det här är en otroligt viktig fråga, inte bara ur ett rättvisepe­rspektiv. Om vi kan dra nytta av 100 procent av vår talangbas när det gäller ledarskap, om vi kan dra nytta av de här unga tjejerna, då kommer vi att kunna vinna mot våra mellaneuro­peiska konkurrent­er.

Förändring sker, men det går långsamt. Förra året startade skidförbun­det en ny elittränar­utbildning med särskild förhoppnin­g att få in ansökninga­r från kvinnor. Till den första utbildning­en, som är tvåårig, antogs 17 personer till den alpina delen och 15 till längddelen. Hälften av de antagna var kvinnor.

– Primärt är det personer mellan 22 och 30 år, som redan finns i en profession­ell tränarroll, men som vi försöker ”boosta” till någon form av elittränar­roll. För problemet med rekryterin­gen (av kvinnor) är att det inte finns någon med erfarenhet just nu. Då försöker vi ge dem en unik erfarenhet genom att bland annat ge fem veckors praktik i landslagsv­erksamhete­n, säger Tommy Eliasson Winter.

Bristen på kvinnliga förebilder bland ledarna beskrivs som ett problem. En som kan ändra på det är Kajsa Kling. Den tidigare fartåkaren avslutade sin elitkarriä­r efter förra säsongen, men har under vintern haft en tillfällig ledarroll i landslaget vid ett par tillfällen. Hon fortsätter gärna.

– Ja, det känns både trist och onödigt att inte utnyttja den kunskap som man ändå besitter. Så jag skulle hemskt gärna vara med fler gånger, om de vill ha mig, säger Kajsa Kling.

Hon tror att en mer jämställd för-

 ??  ?? Kajsa Kling är intressera­d av att få en ledarroll i landslaget så småningom.
Kajsa Kling är intressera­d av att få en ledarroll i landslaget så småningom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden