Ttela

Björn Runge om Golden Globe: ”Det är nästan overkligt”

Glenn Close vann ett av de tyngsta priserna under Golden Globe-galan i Hollywood. Hon prisades för sin roll i svenske regissören Björn Runges The wife. – I dag när jag vaknade på morgonen tänkte jag: Hon kommer vinna det här, säger Runge.

- Gustav Sjöholm/tt Martin Yngve/tt Sara Haldert/tt

En tårögd Glenn Close tog emot priset i den tunga kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i The wife. I och med priset, som är Closes tredje Golden Globe, spreds svensk stjärnglan­s över galan.

– Det är nästan overkligt. Men i dag när jag vaknade på morgonen tänkte jag: Hon kommer vinna det här. Det vågade jag ju inte säga till någon, men jag var mer nervös för hur jag skulle se ut i smokingen, säger The wife-regissören Björn Runge till TT från bilen på väg till en av galans efterfeste­r.

Enligt honom var Close väldigt nervös inför galan.

– Jag tror hon blev väldigt förvånad över vinsten. Hon var i samma kategori som extremt begåvade skådespele­rskor, så hon var uppriktigt nervös, säger Runge.

Även svenske Ludwig Göransson hade vinstchans i kategorin bästa originalmu­sik i en spelfilm, för musiken till superhjält­efilmen Black Panther. Han fick dock visa upp sina skådespela­rtalanger och vackert applådera kompositör­en Justin Hurwitz, som vann för First man.

Golden Globe är en av årets största galor, och stjärnpara­den med eleganta klänningar ville knappt ta slut innan kvällens värdpar Sandra Oh och Andy Samberg inledde galan.

De två höll sig inom relativt säkra ramar, men skämtade om såväl rasfrågor som könsroller. I en pik till Oscarsgala­n konstatera­de de att de var de enda två skådespela­rna i Hollywood som aldrig gjort något opassande, och att de därför fick leda galan. Sedan sade de att en lycklig person i publiken skulle få äran att leda Oscarsgala­n – en pik till den större galan som fortfarand­e inte har någon värd sedan Kevin Hart dragit sig ur.

Oh skämtade om att Crazy rich asians är den första Hollywoodf­ilmen med en asiatisk-amerikansk person i huvudrolle­n sedan Ghost in the shell och Aloha, där Scarlett Johansson respektive Emma Stone spelade personer med asiatisk bakgrund, vilket kritiserad­es för så kallad whitewashi­ng.

– Förlåt, ropade Emma Stone från publikplat­s.

Trots allt lyste det igenom att Golden Globe är en betydligt mer lättsam gala än Oscarsgala­n. Maya Rudolph friade till sin komikerkol­lega Amy Poehler i samband med att de två delade ut pris, och Christian Bale hade en något oväntad gestalt han ville tacka:

– Tack Satan, för att du inspirerat mig till hur jag ska spela den här rollen (USA:S förre vicepresid­ent Dick Cheney), sade han när han tog emot priset som bästa manliga skådespela­re

Tack Satan, för att du inspirerat mig till hur jag ska spela den här rollen (USA:S förre vicepresid­ent Dick Cheney) CHRISTIAN BALE

i en musikal- eller komedifilm för rollen i Vice.

Bales pris var det enda Vice tog hem, trots att filmen hade flest nominering­ar. Vinnare blev i stället Bohemian rhapsody och Green book, som vann för bästa drama respektive komedi/musikalfil­m.

Filmen Roma, en Netflixpro­duk-

tion, tog hem pris för både bästa regi (mexikanske Alfonso Cuarón) och bästa icke-engelskspr­åkiga film.

Att galan tagit åt sig av den senaste kritiken mot bristande inkluderin­g i Hollywood var tydligt, med flera ickevita presentatö­rer och pristagare. Galan prisar även tv-serier, och tacktal där metoo-rörelsen, som svept över Hollywood märktes av.

– Du krävde allt av mig utom sex, precis som det ska vara i den här industrin, sade Patricia Clarkson när hon riktade ett tack till Sharp objects-regissören Jean-marc Vallée när hon tog emot priset som bästa kvinnliga biroll i en serie, tv-serie eller tv-film.

Golden Globe-priserna röstas fram av drygt 90 medlemmar i Hollywood Foreign Press Associatio­n, filmjourna­lister från hela världen.

 ?? Bild: Valerie Macon ?? Björn Runge och Glenn Close på gala som hölls under natten mellan söndag och måndag, svensk tid.
Bild: Valerie Macon Björn Runge och Glenn Close på gala som hölls under natten mellan söndag och måndag, svensk tid.
 ??  ?? Bradley Cooper och Lady Gaga från A star is born vann pris för bästa låt (Shallow).
Bradley Cooper och Lady Gaga från A star is born vann pris för bästa låt (Shallow).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden