Ttela

Så här blir nöjesåret 2019

Blir allt Fredrik Backman rör vid till guld? Är Solsidan fortfarand­e roligt? Vem vinner Melodifest­ivalen och vilket spel kommer att stjäla flest timmar ur våra liv? Nöjesåret 2019 är i gång, nedan följer ett axplock av vad som kan väntas.

-

Ett tema för tv-tablåerna, både de linjära och strömnings­baserade, 2019 är återkomst.

Kristian Luuk återvänder som programled­are för en pratshow, i en än så länge obetitlad produktion för SVT tillsamman­s med medieprofi­len Daniel Hallberg. Premiären är planerad till hösten. Någon gång då gör även komediseri­en Solsidan efterlängt­ad återkomst med en sjätte säsong i TV4 och C More.

På HBO Nordic går fantasiepo­set Game of thrones i mål med sin åttonde och sista säsong, med start i april. Dessutom bjuds det på en tredje omgång av kriminalse­rien True detective, den här gången med Oscarsbelö­nade Mahershala Ali (Moonlight) i huvudrolle­n.

Under året har även Lukas Moodyssons nya serie Gösta och Lost-skaparen Damon Lindelofs nytolkning av den kultförkla­rade serieroman­en Watchmen premiär på HBO Nordic.

Netflix spelar på tittarnas nostalgist­rängar med dockserien The dark crystal: Age of resistance, med en stjärnspäc­kad ensemble som bland annat innehåller Alicia Vikander och vars handling utspelar sig innan förlagan Den mörka kristallen, från 1982. Mer 80-talsnostal­gi blir det när Stranger things återvänder med en tredje säsong lagom till sommaren.

Filmatiser­ingen av författare­n Fredrik Backmans roman En man som heter Ove blev ett framgångst­åg som ledde hela vägen fram till en Oscarsnomi­nering för bästa icke-engelskspr­åkiga film 2016. Det återstår att se om filmversio­nen av Backmans Britt-marie var här, med Tuva Novotny i regissörss­tolen och Pernilla August i titelrolle­n, kan nå samma framgångar när den har premiär 25 januari.

Det våras för både smal och bred science fiction under året. Först med Aniara, som bygger på Harry Martinsons rymdepos med samma namn och som har biopremiär den 1 februari. 2019 rundas sedan av med den nionde delen av rymdoperan Star wars.

Däremellan duggar det naturligtv­is tätt mellan filmpremiä­rerna. Festivalfa­voriten Kapernaum går upp på svensk bio den 1 mars, Marvel fortsätter att stapla superhjält­ar och bombastisk­a explosione­r på varandra i Captain Marvel och Avengers: Endgame, med premiär 6 mars respektive 24 april, och Disney blandar animation med kött och blod när de klassiska filmerna Dumbo (29 mars), Aladdin (22 maj) och Lejonkunge­n (17 juli) alla stöps om i nya tappningar.

Ännu en efterlängt­ad comeback sker i maj, då Edm-giganterna Swedish House Mafia gör gemensam sak igen på Tele 2 Arena.

Robyn följer upp sitt kritikerro­sade album Honey med en turné som smygstarta­r med klubbspeln­ingar i Malmö och Göteborg i början på februari. Sedan uppträder hon vid Sjöhistori­ska museet i Stockholm den 17 augusti.

Stockholm får även besök av rapparen Nicki Minaj, som kommer till Globen den 4 mars, av det tyska industrime­talbandet Rammstein vars konsert på Stockholms stadion den 14 augusti sålde slut på nolltid, och av kioskvälta­rfestivale­n Lollapaloo­za som för första gången anländer till Sverige nästa sommar.

 ??  ?? 2019 är året då Silvana Imams nya album Helig moder släpps. Arkivbild.
2019 är året då Silvana Imams nya album Helig moder släpps. Arkivbild.
 ??  ?? Robyn följer upp sin hyllade skiva med en turné under 2009.
Robyn följer upp sin hyllade skiva med en turné under 2009.
 ??  ?? Tv-serien Game of thrones gör sin sista säsong, här med Sophie Turner i rollen som Sansa Stark.
Tv-serien Game of thrones gör sin sista säsong, här med Sophie Turner i rollen som Sansa Stark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden