Ttela

Kulturhöjd­punkterna att se fram emot i vår

- Viktor Andersson/tt

Ferrantefe­bern härjar vidare, 1800-talets bildkonst blommar på våra konstmusee­r och Veronica Maggios låtar bli teater. Här är några av höjdpunkte­rna att se fram emot på kulturområ­det under början av 2019.

19 januari, Ferrante om Ferrante, Elena Ferrante: Boken där den italienska författare­n bland annat skriver om valet att verka under pseudonym kommer i svensk översättni­ng.

25 januari, Ett hemligt liv, Martin Kylhammar: Biografi över Verner von Heidenstam­s och hans sista kärlek Kate Bangs hemliga liv som var fullt av passion, kärlek och krig, av resor, svek, och ömhet.

2 februari, 19–19, Västerås konstmuseu­m: Museet firar sitt 100-årsjubileu­m med att visa konst som har skapats mellan 1919 och 2019. Utställnin­gen lyfter fram fyra olika historiska perspektiv: det internatio­nella, det nationella, det kvinnohist­oriska samt det lokala.

2 februari, Den flygande holländare­n, Malmö Opera: Perfekt Wagneroper­a för den som annars har svårt att hålla ögonen öppna under mästarens evighetslå­nga operor. Wagners ungdomsope­ra i endast tre akter är en riktigt fartfylld historia om en stackars sjökapten förbannad av gud att segla de sju haven för all tid.

16 februari. Grez-sur-loing – konst och relationer, Waldemarsu­dde: Utställnin­g som fokuserar på den mytomspunn­a franska konstnärsb­yn med samma namn, där skandinavi­ska konstnärer som Carl och Karin Larsson, Karl och Tekla Nordström samt August Strindberg med flera bildade konstnärsk­oloni under det sena 1800-talet.

28 februari, Dansk guldålder, Nationalmu­seum: Dansk konst flyttar in på nyöppnade Nationalmu­seum. 1800-talets första hälft må ha varit en kaotisk och plågsam tid för våra grannar i söder, men i stället för att skildra allt det hemska valde konstnärer­na att fly in i romantiska motiv där allt var frid och fröjd.

1 mars, Min fantastisk­a väninna, Stockholms stadsteate­r/årsta folkets hus: Elena Ferrante-fans lär vallfärda från när och fjärran när det är premiär för den svenska översättni­ngen av April de Angelis hyllade dramatiser­ing av Ferrantes romankvart­ett om vännerna Elena och Lila.

8 mars, Fritiofs saga, Göteborgs Operan: Esaias Tegnérs diktverk hittar äntligen till scenen när Elfrida Andrées opera med samma namn från 1894 till sist får urpremiär. Dessvärre blir det bara en enda föreställn­ing av denna opera som Selma Lagerlöf skrev libretto till.

14 mars, Kvällens frihet, Kjell Espmark: En diktsamlin­g om åldrade konstnärer, om Beethovens och Kavafis sista tid – men kanske också om Espmarks egen? Är boken den 88-årige poetens avsked, eller bara ett försöka att precisera kreativa människors sena villkor?

28 mars, Gå förlorad, Agnes Lidbeck: Sista och avslutande delen i den triptyk som inleddes med romanerna Finna sig och Förlåten. Denna gång är det en berättelse ur en mans perspektiv, läsaren får under 20 år följa Anders: make, pappa och son.

29 mars, Linje Lusta, Dramaten: Förutom att vara Tennesse Williams stora mästerverk är det också hans mest kända pjäs, inte minst tack vare Elia Kazans filmatiser­ing med en testostero­nstinn Marlon Brando och en skör Vivien Leigh i huvudrolle­rna. Nu är det Livia Millhagen som gestaltar den bedagade skönheten Blanche, medan den grovhuggne Stanley spelas av Danilo Bejarano.

5 april, Nu, Kungliga Operan: Världsberö­mda koreografe­n Alexander Ekman återvände till Sverige med en ny balett. Än så länge är det en hemlighets­full föreställn­ing, men med tanke på Ekmans tidigare succéer är det mycket som talar för att publiken kommer att hänföras även denna gång.

9 april, Bortbyting­en, Dramaten: En av förra årets mest omtalade svenska filmer var den moderna bortbyting­shistorien Gräns. En liknande historia möter publiken i författare­n Sara Bergmark Elfgrens pjäs Bortbyting­en, som är en dramatiser­ad vidaredikt­ning på Selma Lagerlöfs novell med samma namn.

26 april, Kudos, Rachel Cusk: Sista och avslutande delen av den kanadensis­ka författare­ns hyllade romantrilo­gi som inleddes med Transit och Konturer kommer i svensk översättni­ng.

27 april, Eka över hela staden, Uppsala stadsteate­r: Veronica Maggio-fans lär flockas på Uppsala stadsteate­r när teaterkons­erten som bygger på artistens låtar har premiär.

17 maj, Processen, Kungliga Operan: Franz Kafkas roman om Josef K blir helaftonsb­alett – det blir en dans genom en byråkratis­k labyrint och en stad som påminner om Prag.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Med romanen gå förlorad avslutar agnes Lidbeck avslutar sin triptyk som inleddes med Finna sig och Förlåten.
Bild: Claudio Bresciani Med romanen gå förlorad avslutar agnes Lidbeck avslutar sin triptyk som inleddes med Finna sig och Förlåten.
 ??  ?? uppsala stadsteate­r hyllar stadens popdrottni­ng Veronica Maggio.
uppsala stadsteate­r hyllar stadens popdrottni­ng Veronica Maggio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden