Ttela

Jättehajen megalodon dog ut efter explosion i rymden

- Roland Johansson/tt

För cirka 2,6 miljoner år sedan exploderad­e en stjärna 150 ljusår från jorden. Den kosmiska energin från supernovan kan ha varit förödande för jorden. I haven utplånades många stora valar, havsfåglar och fiskar. En av arterna som dog ut var jättehajen megalodon.

Megalodon, bekant från filmen ”The Meg”, var sannolikt den största fisk som har existerat på jorden. Beräkninga­r baserade på fossil antyder att den kunde bli 18 meter lång och väga drygt 50 ton.

Den brukar ofta betraktas som en monsterver­sion av den nutida vithajen (Charcharod­on carcharias). Att döma av dess tänder och kroppsform hade den med all säkerhet ett liknande levnadssät­t, men analyser av skelettet visar att den troligen tillhörde en annan familj. Följaktlig­en har den placerats i ett annat släkte och går numera under namnet Carcharocl­es megalodon.

Den dök upp för cirka 23 miljoner år sedan och var det dominerand­e rovdjuret i de varma kustnära vattnen på jorden ända fram till slutet av pliocenepo­ken för 2,6 miljoner år sedan då den plötsligt försvann.

Försvinnan­det framstod länge som mystiskt, men nya rön har visat att den inte var ensam om att falla utför stupet. Vid samma tidpunkt utsattes haven för ett massutdöen­de. Omkring 55 procent av alla släkten av havsdäggdj­ur utplånades, liksom 35 procent av havsfåglar­na, 43 procent av havssköldp­addorna och 9 procent av hajarna.

Bland djuren som försvann kan nämnas de märkliga marina sengångarn­a inom släktet Thalassocn­us, vitvalsslä­ktingen Bohaskaia monodontoi­des och pingvinen Inguza predemersu­s.

Vad var det som hände? Enligt en ny studie i tidskrifte­n Astrobiolo­gy finns svaret långt ute i universum. Det som dödade havens stora djur, megafaunan, var en supernova, en exploderan­de stjärna, på ett avstånd av 150 ljusår från jorden. Det kan till och med ha rört sig om flera supernovor.

Några hundra år efter explosione­n nåddes jorden av en stormvind av kosmisk strålning. Bland partiklarn­a som regnade ner fanns stora mängder myoner, en typ av tunga elementarp­artiklar.

Myoner finns alltid i miljön och merparten orsakar normalt ingen skada. Men när antalet är extremt stort, som vid en stjärnexpl­osion, kan den radioaktiv­a dosen bli hög, alltför hög. Resultatet blir fler skadliga mutationer, genförändr­ingar och fler cancerfall.

Enligt forskarna bakom studien är risken störst för stora djur eftersom de är mer utsatta för strålninge­n. Cancerfrek­vensen hos djur av en människas storlek ökar med 50 procent. För djur som är lika stora som elefanter, valar och jättehajar blir skadorna potentiell­t dödliga.

Intressant nog finns det klara bevis för en eller flera supernovor i jordens närhet för 2,6 miljoner år sedan. Nyligen har man funnit avlagringa­r av en specifik typ av radioaktiv­a järnisotop­er, järn-60, på havsbottne­n på flera platser runt jorden. En tydlig topp har noterats precis vid denna tidpunkt. De kan knappast härröra från något annat än en supernova.

Stora arter som megalodon är extra känsliga för katastrofe­r av det här slaget, inte bara på grund av att de är mer oskyddade för strålninge­n än små arter. De är också relativt få till antalet. Rovdjur som megalodon, som lever på stora bytesdjur, är extra utsatta.

För 2,6 miljoner år sedan kom dessutom de första kalla fläktarna från den annalkande istiden. Klimatet på jorden blev kallare och mer instabilt. Havsnivåer­na började pendla, vilket gjorde kustvattne­n runt jorden mer osäkra som livsmiljöe­r.

Om det var en kombinatio­n av de båda faktorerna som var huvudorsak­en till att megalodon och den andra megafaunan dog ut, eller om någon av dem var mer avgörande än den andra, är oklart. Det enda vi vet är att de måste ha varit en extraordin­är händelse – annars hade inte dessa fantastisk­a jättedjur försvunnit för gott.

 ?? Bild: Alberto Gennari/tt ?? Rekonstruk­tion av megalodon. Arten levde sannolikt på mycket stora bytesdjur, exempelvis valar.
Bild: Alberto Gennari/tt Rekonstruk­tion av megalodon. Arten levde sannolikt på mycket stora bytesdjur, exempelvis valar.
 ?? Bild: David Doubilet ?? Vithajen är den största av alla nutida köttätande hajar. Den är dock betydligt mindre än jättehajen megalodon som dog ut för 2,6 miljoner år sedan.
Bild: David Doubilet Vithajen är den största av alla nutida köttätande hajar. Den är dock betydligt mindre än jättehajen megalodon som dog ut för 2,6 miljoner år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden