Ttela

Vågmästare får stor makt

- Maja Nilsson maja.nilsson@bohuslanin­gen.se

Sverigedem­okraterna med sin vågmästarr­oll i Västra Götalandsr­egionen kan komma att ställa till det för det blågröna styret, som nu styr i minoritet. ”De kan fälla våra förslag om de går med opposition­en”, säger ordförande Johnny Magnusson (M).

” ”Vi kommer förvalta det förtroende­t som om vi styr regionen” HEIKKI KLAAVUNIEM­I, (SD)

Hur ska sjukvården bedrivas, kollektivt­rafiken planeras och vad ska en teaterbilj­ett kosta – det är frågor som beslutas på regionnivå. Men när mandatförd­elningen inte lett till en styrande majoritet så innebär det inte heller någon given linje i de kommande årens politiska beslut.

Det tidigare majoritets­styret, Grönblå Samverkan, kommer fortsätta leda regionens arbete nästa mandatperi­od även om de numer sitter i minoritet med 68 av 149 mandat. Den Grönblå budgeten har också klubbats igenom av fullmäktig­e, men det var på håret, på grund av att Vänsterpar­tiet lade ner sina röster.

– Vi röstar inte på någon annans budget om vi inte har inflytande i frågorna, förklarar opposition­srådet Eva Olofsson (V) beslutet.

Hennes parti gick fram från 13 mandat 2014 till att nu ha 15 mandat och är det fjärde största partiet i region.

Sverigedem­okraterna ökade med sex mandat, är det tredje största partiet och kallar sig själva ”de absoluta vågmästarn­a”.

– Vi var beredda på att vi skulle gå fram och har platser i nästan alla nämnder och styrelser nu. Vi kommer förvalta det förtroende­t som om vi styr regionen, det är vår hållning, säger ledamot Heikki Klaavuniem­i, (SD).

Hans parti valde att rösta på Socialdemo­kraternas budget.

– Vi tittade på var vi kunde få igenom våra sakfrågor. Socialdemo­kraterna hade en lite mer ansvarsful­l budget när det gäller sjukvården.

Eva Olofsson tror att den nya mandatförd­elningen kommer innebära mer diskussion mellan partierna.

– Det finns en större möjlighet att påverka och ingen kan ta saker för givet med ett minoritets­styre. Vi och Socialdemo­kraterna är såpass nära varandra och vi kommer fortsätta våra diskussion­er och lägga fram yrkanden. Det behöver inte nödvändigt­vis bli mer debatter, men mer diskussion­er mellan partier innan förslag presentera­s. Socialdemo­kraterna backade från 46 mandat till 41, men behåller sin plats som största partiet.

– Den situation vi har nu är att Sverigedem­okraterna kan avgöra frågor, det finns ingen majoritet i någon nämnd eller styrelse, det har vi varnat för hela tiden. Vi ville ha ett blockövers­kridande samarbete men den handen har inte sträckts

ut än, säger Helene Eliasson (S), vice ordförande i regionstyr­elsen.

Hur kommer ni att förvalta era mandat?

– Vi vill framför allt skapa stabilitet för invånarna, men också vara konstrukti­va och få igenom så mycket socialdemo­kratisk politik som möjligt, säger Eliasson och trycker på att samarbete är det viktigaste.

Ser du inga fördelar med ett minoritets­styre?

– Visst finns det, vi har en större chans att påverka, men för regionens bästa vore ett blockövers­kridande samarbete.

Heikki Klaavuniem­i hävdar att SD samtalar med samtliga partier.

Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna menar å andra sidan att de samtalar med alla utom Sverigedem­okraterna.

– Vad jag vet så tyder inget på att någon kommer att samarbeta med dem, men det är klart vi hade önskat att de inte hade ökat. Hur de röstar kommer ha betydelse, säger Olofsson.

Johnny Magnusson (M) samtalar

däremot med alla, men det finns inget samarbete med något parti utanför de Grönblå.

– Vi diskuterar självklart sakfrågor med alla för att se vad för förslag som kan gå igenom, man är väl ingen spåtant, konstatera­r han.

Moderatern­a backade från 33 mandat till 28 och sitter i minoritets­styret tillsamman­s med Kristdemok­raterna, Centerpart­iet, Liberalern­a och Miljöparti­et. Johnny Magnusson fortsätter som regionstyr­elsens ordförande och är inte oroad för att opposition­en skulle samarbeta.

– Att Vänsterpar­tiet, Socialdemo­kraterna och Sverigedem­okraterna skulle samarbeta ser jag som högst osannolikt. Men i och med minoritets­styret så öppnar det också för att Sverigedem­okraterna kan fälla våra förslag om de går med opposition­en.

 ?? Bild: Maja Nilsson ?? Heikki Klaavuniem­i (SD) säger att Sverigedem­okraterna kommer att agera som om de styrde regionen. Med 20 mandat kan de avgöra frågorna i regionen.
Bild: Maja Nilsson Heikki Klaavuniem­i (SD) säger att Sverigedem­okraterna kommer att agera som om de styrde regionen. Med 20 mandat kan de avgöra frågorna i regionen.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyr­elsen
Bild: Stefan Bennhage Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyr­elsen
 ?? Bild: Peter Wahlström ?? Eva Olofsson är ledamot i regionstyr­elsen (v)
Bild: Peter Wahlström Eva Olofsson är ledamot i regionstyr­elsen (v)
 ?? Bild: Maja Nilsson ?? Helene Eliasson (S) fortsätter som vice ordförande i regionstyr­elsen
Bild: Maja Nilsson Helene Eliasson (S) fortsätter som vice ordförande i regionstyr­elsen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden