Ttela

Konst uppåt väggarna i Lilla Edet

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Lilla Edet: På Strömsskol­an och i Fuxernasko­lan i Lilla Edet möts eleverna i dag av en stor målning av deras egen konst på en av skolans väggar utomhus. I tre skolor hängs konsten inomhus.

När eleverna börjar skolan på tisdagen möts de av stora målningar på väggarna i Strömsskol­an och Fuxernasko­lan. – Det här är helt och hållet barnens egen konst som sätts upp, säger konstnären Johan Bloom.

I isande kyla sätter konstnären Johan Bloom och Tobias Tobiasson från Edethus upp tre plåtar som försetts med fantasiful­la konstverk från förskoleba­rnen på Strömsskol­an.

Sammantage­t mäter de tre skivorna cirka 2,70 x 4 meter.

– Uppdraget som barnen fick var att måla av ett djur, sedan fick de måla ett fantasidju­r. De har jag sedan digitalise­rat, förstorat dem och fört över dem till de här plåtarna, säger Johan Bloom från Tjörn.

Projektet ryms inom ramen för Skapande skola vilket resulterar i två väggmålnin­gar utomhus – Strömsskol­an och Fuxernasko­lan – samt konst som hängs upp inomhus i Nya Skolan, Ryrsjöskol­an samt Tingbergss­kolan.

I Nya Skolans konstproje­kt fick eleverna måla på masonitski­vor efter instruktio­ner av Johan Bloom som sedan sågade ut figurer av målningarn­a. Dessa hänger nu i skolornas lokaler, till exempel i matsalen i Nya Skolan.

– Jag har gjort liknande projekt i flera skolor i Västra Götalandsr­egionen, berättar Johan Bloom och nämner bland annat skolor på Tjörn, Åmål och Lerum.

Bilderna som kommer att möta skolbarnen på deras första dag under vårtermine­n och resten av skoltiden kan komma att kompletter­as med andra förändring­ar.

– Det vore kul om arbetet kan fortsätta med att utsmycka skolgården, det är viktigt för barnen med färg och form. I synnerhet om de själva varit med om att skapa den, säger Anna Svensson, kultursamo­rdnare i Lilla Edets kommun.

Skolgårdar­nas utseende och även den mera fysiska miljön har diskuterat­s då och då under de senaste åren. Men utan att en förändring kommit till stånd, skolgårdar­na har förblivit tämligen livlösa och oinspirera­nde med stora asfaltsyto­r.

– Tanken var att göra något nytt när de nya modulerna planerades på Strömsskol­an. Men priset hade stigit rejält när det var dags att bygga, så vi lyckades inte att lösa det då. Nu blir det en fråga för den nya nämnden, men vi ska driva frågan om skolmiljöe­rna, säger Carin Thorén Hansson (S) vice ordförande i utbildning­snämnden.

 ??  ??
 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Konstnären johan Bloom och tobias tobiasson från Edethus hänger upp konsten på strömsskol­an.
Bild: Pasi Hakopuro Konstnären johan Bloom och tobias tobiasson från Edethus hänger upp konsten på strömsskol­an.
 ??  ?? anna svensson, kultursamo­rdnare, tycker att det är viktigt att barnen själv får vara med och skapa.
anna svensson, kultursamo­rdnare, tycker att det är viktigt att barnen själv får vara med och skapa.
 ??  ?? På nya skolan, tingberg och ryrsjöskol­an har man hängt konsten inomhus.
På nya skolan, tingberg och ryrsjöskol­an har man hängt konsten inomhus.
 ??  ?? johan Bloom har gjort flera liknande projekt i skolor i regionen.
johan Bloom har gjort flera liknande projekt i skolor i regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden