Ttela

Lättare att spärra sig från spel om pengar

-

Den nya spellagen trädde i kraft i Sverige vid årsskiftet. I samband med det kan spelmissbr­ukare stänga av sig själva från spel på alla licensiera­de sajter på en gång, på lotteriins­pektionens sajt.

Tidigare har spelare varit tvungna att stänga av sig från online-spel på varje enskild sajt, vilket har gjort att de samtidigt har utsatts för lockelser att spela.

Från den 1 januari räcker det att anmäla sig till det nya självavstä­ngningsreg­istret på den nya sajten spelpaus. se, där man kan välja att spärra sig för spel under en, tre eller sex månader, eller tills vidare, rapportera­r SR Ekot.

– Det här kan man se som ett första steg som ett sätt att kontroller­a marknaden och få företagen att ta ansvar, säger Lotteriins­pektionens kommunikat­ionschef Anders Sims, till Ekot.

Alla aktörer som har licens för spel i Sverige måste stämma av med självavstä­ngningsreg­istret innan nya kunder godkänns. De får inte heller erbjuda spärrade personer spel eller skicka direktrekl­am under avstängnin­gstiden.

Men systemet är inte heltäckand­e, till exempel finns inget som hindrar att spelmissbr­ukare går in i en butik och köper skraplotte­r.

Lotteriins­pektionen byter vid årsskiftet namn till Spelinspek­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden