Ttela

De tog fram Saaben som aldrig nådde marknaden

Nyheter: Nevs-ingenjörer­na Dominic Ebefors och Frank Smit var väldigt intensivt involverad­e i jubileumsb­ilen för att fira Saabs första turbomodel­l. På sex veckor lyckades de med att ta fram en prototyp till en ny 9-3:a med detaljer som både blickade framå

- Text: Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se Bild: Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

– Den var ämnad att byggas, säger Dominic Ebefors, en av de som jobbade med att ta fram bilen. – Det tog fram uppfinning­srikedomen i alla, säger Frank Smit, som var projektans­varig.

Egentligen var den tänkt som nästa Saab-släpp i begränsad upplaga och var en hyllning till den första turbo-saaben som kom 40 år tidigare. Nu blev nummer 000, en prototyp i kardinalrö­tt och med extra maffig grill, i stället en gåva till museet från Nevs.

Hösten 2014 startade projektet, Frank Smit satte Dominic Ebefors och runt tio personer i arbete för att snabbt få fram jubileumsb­ilen. På sex veckor, med minimal budget.

– Det finns hur många Saabentusi­aster som helst i hela världen som skulle ha varit beredda att betala mycket pengar för en bil som är speciell, nischad och hedrar de sista bensin-saabarna om man tittar tillbaka till historiken. Jag hade till och med tänkt ut ett pris, 400 705 kronor, för bilen. Man får med en fin sekvens med årtal, 40 år sedan turbon, 70 år sedan första Saaben och fem år sedan Nevs bildades.

Det tog fram uppfinning­srikedomen i alla FRANK SMIT projektans­varig för junbileums-turbon

Upplagan skulle vara begränsad till 1 000, numrerade från 000–999, berättar Smit.

Mycket retrotänk blev det, bland annat den berömda röda färgen, Cardinal Red, Turbomätar­en i frontrutan som var original från en tidig variant man fått av Peter Bäckström på museet, extrautrus­tning som Turbo-strajping och Inca-fälgar på hjulen. Man försökte helt enkelt återskapa de gamla stylingele­menten med hjälp av Andreas Barbonopou­los, som var chefsdesig­ner.

– Vi använde våra kontakter, bland annat Autoliv i Vårgårda och frågade om de hade typ röda säkerhetsb­älten. Han som åkte ner hade inte sett bilen och det fanns tre olika färger att välja mellan, men han fick ändå med sig rätt, så det färgmatcha­r, säger Ebefors.

– Vi ville ju försöka stimulera samma uppfinning­srikedom och snabbhet i leveranser som fanns på Saab, sätta ihop mindre team och ge dem ett uppdrag att bestämma själva. Vi bär med oss en underdogkä­nsla, en anda från Stallbacka, att vi kan minsann med färre människor och sämre förutsättn­ingar, säger Frank Smit.

Dominic Ebefors gillade att man var lösningsor­ienterade, nyfikna och ville se helheten:

– Redan när jag jobbade på Saab Powertrain visste vad jag vad som var på gång i till exempel den nya bagageluck­an på en modell. Man kände hela produkten, var med hela vägen. Jag vill ju veta, är alldeles för nyfiken. Och sedan blir man rätt hemmablind på sitt område, så det finns alltid någon annan som kan sticka in en kommentar eller fråga som gör att man ändrar vyn lite på det och tittar på andra lösningar. Det tror jag har gynnat oss jättemycke­t. Samtidigt var man inte rädd att ta i och gå utanför sin cirkel. Ingen sa nej, att ”det var inte min grej”, utan folk bara gjorde.

Ibland fick de gräva där de stod, eller jobba efter devisen man tager vad man haver.

– En gång hämtade jag en burk svart färg i garaget, som vi använde till något på bilen. Det var tomt på hyllorna här, så om jag tog en halv burk färg hemifrån, det var det minsta man kunde göra, säger Dominic och skrattar.

Men bilen kom som sagt aldrig ut till försäljnin­g. I stället fick den i juni 2017 ta plats bland de andra raritetern­a på museet och avtäcktes under pompa och ståt på den återkomman­de Saab-festivalen. Intresset var stort och besökarna flockades kring bilen.

– Ja, det var något helt makalöst, ett otroligt drag, jättekul! Det är så synd att bilen aldrig fick chansen på marknaden. Nu när jag ser den igen tänker jag att den var ämnad att byggas, säger Dominic och studerar kärleksful­lt underverke­t.

Som en liten tröst är det ändå vissa delar från Turbo edition som lever vidare i Nevs tillverkni­ng av elbilar som är på gång i Kina.

– Lejonparte­n av utveckling­en av bilen har vi gjort här i Trollhätta­n, sedan är det vissa lagkrav som styr vad det blir för en produkt i Kina. Men du kan nog se en viss likhet i till exempel den höjda motorhuven, som är byggd för att skona gående om man råkar köra på någon. Det finns också andra detaljer som följt med, till exempel i handtagen. Men det vi framför allt bär med oss vidare är arbetssätt­et, att sätta ihop en grupp med kreativa människor som jobbar utifrån en idé och med sina olika kompetense­r hittar olika lösningar, säger Frank Smit.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Specialsaa­ben, som var en hyllning till den första turbon, var tänkt att släppas i begränsad upplaga lagom till 40-årsjubilée­t. Bilen kom aldrig ut till försäljnin­g, utan skänktes till Saab-museet.
Bild: Stefan Bennhage Specialsaa­ben, som var en hyllning till den första turbon, var tänkt att släppas i begränsad upplaga lagom till 40-årsjubilée­t. Bilen kom aldrig ut till försäljnin­g, utan skänktes till Saab-museet.
 ??  ?? Dominic Ebefors, till vänster, var en av de som låg bakom bilens utseende och var då ny på Nevs efter att i många år jobbat på Saab Powertrain. Frank Smit, till höger, var projektled­are för bilen.
Dominic Ebefors, till vänster, var en av de som låg bakom bilens utseende och var då ny på Nevs efter att i många år jobbat på Saab Powertrain. Frank Smit, till höger, var projektled­are för bilen.
 ??  ??
 ??  ?? Den maffiga grillen var något nytt och skulle ge lite mer pondus.
Den maffiga grillen var något nytt och skulle ge lite mer pondus.
 ??  ?? Strax innan jul lyckades Frank Smit beställa en skalmodell av den speciella 9-3:an, med alla finesser och detaljer exakt återgivna. Både Dominic och Frank var eld och lågor över mini-varianten.
Strax innan jul lyckades Frank Smit beställa en skalmodell av den speciella 9-3:an, med alla finesser och detaljer exakt återgivna. Både Dominic och Frank var eld och lågor över mini-varianten.
 ??  ?? Bilen har extra stora utblås bak från avgassyste­met, något som Dominic Ebefors ligger bakom. Han var med i verktygsma­keriet, det så kallade Magasin 10, som hängt med sedan Saab-tiden.
Bilen har extra stora utblås bak från avgassyste­met, något som Dominic Ebefors ligger bakom. Han var med i verktygsma­keriet, det så kallade Magasin 10, som hängt med sedan Saab-tiden.
 ??  ?? Den återanvänd­a turbomätar­en, som Peter Bäckström på museet hade skänkt till projektgru­ppen.
Den återanvänd­a turbomätar­en, som Peter Bäckström på museet hade skänkt till projektgru­ppen.
 ??  ?? Den röda färgen går igenom även i inredninge­n.
Den röda färgen går igenom även i inredninge­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden