Ttela

Lanthandel lever vidare med ny ägare

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Nyheter: Vid årsskiftet tog Ali Makiya, till vänster, över Byxfickans livs i Dals-rostock efter Gökhan Aydemir och hans hustru Karin.

Efter sju år tänkte Gökhan Aydemir och hans fru Karin stänga eller sälja Byxfickans livs i Dals-rostock. Men lösningen fanns på nära håll i form av anställde Ali Makiya, som vid årsskiftet tog över lanthandel­n. – Det passar mig att jobba här så jag ska prova ett år och se om det funkar.

Redan före öppningsda­gs står den första kunden utanför entrén. Ali Makiya öppnar den här gråkulna förmiddage­n och räcker över ett paket cigaretter. Snart dyker det upp fler kunder och Ali hälsar glatt och tilltalar dem med förnamn.

– Vi hjälper varandra och det känns som att vi är en stor familj. Ortsborna hjälper affären genom att komma hit och handla och vi hjälper dem, säger den nye ägaren.

Som om det vore den självklara­ste sak i världen.

Att en lanthandel ska överleva i det lilla samhället är dock ingen självklarh­et. Affären har alltid haft låg lönsamhet och varit på fallrepet mer än en gång. Men flera har känt sig kallade att försöka driva butiken vidare och stamkunder finns det ändå gott om. Byxfickans livs är nämligen en kär samlingspl­ats för Rostocksbo­rna.

– Många äldre har ingen att prata med och ibland kan det komma in kunder och snacka bort en halvtimme. Affären är som en slags samhällsse­rvice, en träffpunkt, betonar Gökhan Aydemir.

– Vi är jätteglada över att Ali tar över affären, här blir vi alltid väl mottagna och det är trevligt att bara komma hit och tjöta en stund, säger Annica Mellander.

Hon får medhåll av Patrik Larsson:

– Det här är hjärtat i samhället.

Gökhan och Karin Aydemir har drivit Byxfickans livs i snart sju år men kom till en punkt där det inte längre gick att kombinera lanthandel­n med familjeliv, samtidigt som lönebidrag­sanställni­ngen för Ali Makiya gick ut i höstas.

– Med små barn hemma insåg vi till slut att det inte gick att driva affären vidare. Vi hade inte råd att anställa någon och hade hela tiden dåligt samvete för att inte kunna vara tillräckli­gt mycket hemma.

Ali Makiya har jobbat ett och ett halvt år i affären och när frågan om att ta över kom upp behövde han inte fundera särskilt länge.

– Det är första gången jag äger något i Sverige men jag har jobbat med affärer i mitt hemland och kände mig inte särskilt oroad över att ta över. Jag provar ett år och ser hur det går.

Den nye ägaren har ännu inte bestämt exakt vad han ska göra men det finns planer på att utöka öppettider­na, bredda sortimente­t och kanske utnyttja altanen utanför till ett café eller för en utökning av butiksytan.

Att fortsätta sälja mycket lokalprodu­cerat, ser han som självklart. Fastighete­n hyr han av Gökhan och Karin Aydemir.

Till sin hjälp att sköta lanthandel­n har Ali Makiya sin pappa och två bröder, särskilt när det kommer varulevera­nser är det nödvändigt att få uppbacknin­g.

Under tiden TTELA är på besök kommer en ny leverans av varor och Ali kilar iväg för att hjälpa till. En ny dag har tagit sin början.

 ??  ??
 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? Ali Makiya har sålt varor till Patrik Larsson, som ser det som väldigt viktigt att affären får leva vidare.
Bild: Sven-gunnar Svensson Ali Makiya har sålt varor till Patrik Larsson, som ser det som väldigt viktigt att affären får leva vidare.
 ??  ?? Ali Makiya, till vänster, tar nu över som butiksinne­havare av Byxfickans livs i Dals-rostock efter Gökhan Aydemir, som flyttar till Turkiet med sin familj.
Ali Makiya, till vänster, tar nu över som butiksinne­havare av Byxfickans livs i Dals-rostock efter Gökhan Aydemir, som flyttar till Turkiet med sin familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden