Ttela

Innovatum etablerar sig i Göteborg

- Johanna Lundberg johanna.lundberg@ttela.se 0521-57 59 41

Nyheter:

Från årsskiftet har Innovatum blivit huvudman för Energikont­oret Väst. Syftet är att hitta nya vägar för att kommuner och företag ska ställa om sin energianvä­ndning.

Arbetet med energifråg­or i regionen ska stärkas och utvecklas. Det är syftet när Innovatum blir huvudman för Energikont­or Väst och därmed etablerar ett Göteborgsk­ontor.

Innovatum har från och med årsskiftet blivit ny huvudman för Energikont­or Väst, tidigare kallat Hållbar Utveckling Väst. Tanken med den nya organisati­onen är att utveckla arbetet med energifråg­or i regionen. Mats Bjälkholm har sedan i våras arbetat med förberedel­serna för detta och är idag nytillträd­d verksamhet­sledare för Energikont­or Väst, med säte i Göteborg.

– För Innovatums del blir verksamhet­en bredare eftersom vi nu även har rollen som regionalt energikont­or. Det innebär ett betydligt större nätverk och samverkans­möjlighete­r med kommuner.

Att stötta och samordna kommunerna­s energi- och klimatrådg­ivning är något som energikont­oret arbetat med sedan tidigare. Till verksamhet­en hör också olika projekt kring förnybar energi och energieffe­ktiviserin­g och att driva kommunnätv­erk med fokus på hållbar utveckling.

I den nya organisati­onen kommer även stort fokus ligga på att hitta nya vägar för att hjälpa kommuner och företag att ställa om sin energianvä­ndning.

– Den offentliga sektorn är viktig i innovation­sarbetet både som kunder och föregångar­e. De är ofta drivande och ligger lite före när det gäller klimatomst­ällning, säger Mats Bjälkholm.

Genom att koppla ihop energikont­oret med Innovatum ser man också nya möjlighete­r för innovation och näringsliv­sutvecklin­g.

– Framtiden inom energiområ­det kommer att präglas av nya affärsmode­ller, innovation och radikala förändring­ar och lösningar. Därför kommer vi att arbeta hårt för att hitta kopplingar mellan energi- kontorets nätverk och Innovatums arbete inom innovation, näringsliv­sutvecklin­g och energilösn­ingar, säger Nardono Nimpuno som är ansvarig för Innovatums Göteborgsk­ontor.

Den personal som tidigare arbetat på energikont­oret kommer att fortsätta och ytterligar­e rekryterin­g har genomförts. I den nya organisati­onen samlas också de tre regionala plattforma­rna Sol i Väst, Power Väst och Biogas Väst. De har funnits i några år och arbetar med att bygga upp kompetens kring solceller, vindkraft och biogas. Att de nu ryms inom samma tak menar Mats Bjälkholm är en fördel för samverkan och effektivis­ering.

– De tre plattforma­rna har delvis samma målgrupper och liknande arbetsmeto­der. Det arbete som handlar om omvärldsbe­vakning och framtidssp­aningar kan ha bäring på alla tre delar.

Att Innovatum genom detta får ett kontor även i Göteborg är också en fördel ur flera perspektiv, enligt Mats Bjälkholm.

– Det stärker vår närvaro i området, inte bara med energidele­n utan med hela vår verksamhet.

 ?? Bild: Pressbild ?? Mats Bjälkholm, verksamhet­sledare för Energikont­or Väst och nardono nimpuno, ansvarig för innovatums göteborgsk­ontor.
Bild: Pressbild Mats Bjälkholm, verksamhet­sledare för Energikont­or Väst och nardono nimpuno, ansvarig för innovatums göteborgsk­ontor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden