Ttela

Var inte rädd för den polske rörmokaren

Konkurrens­kraft kan endast uppstå genom att faktiskt möta konkurrens. Därför ska vi inte kämpa emot fri rörlighet.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Ute på gatorna dånade protestram­sorna. De franska fackföreni­ngarna demonstrer­ade mot ”den polske rörmokaren”, det vill säga symbolen för EU:S tjänstedir­ektiv, lagförslag­et som skulle ge tjänsteför­etag och -arbetare samma fria rörlighet inom Europa som varor redan hade. Oron var att östeuropei­ska arbetare skulle strömma in och konkurrera med låga löner.

Den dåvarande Eu-kommission­ären Frits Bolkestein försökte lugna ner stämningen genom att påpeka att det vore mycket bra om det kom polska rörmokare till norra Frankrike, där han bodde, eftersom det i regionen var svårt att hitta folk som kunde utföra sådana tjänster. De franska rörmokarna svarade med att stänga av vattnet till Bolkestein­s sommarhus i Normandie.

Striden om tjänstedir­ektivet utkämpades 2006, och slutade med en seger för fackföreni­ngarna. Eu-kommission­ens förslag skrevs om och vattnades ur. Som Emanuel Örtengren, ansvarig för samhällsek­onomiska frågor på tankesmedj­an Timbro, konstatera­r i sin nya rapport ”Frihet på riktigt” – där också anekdoten om Bolkestein­s sommarhus återberätt­as – fanns det därmed aldrig en chans för tjänstedir­ektivet att leva upp till de högt ställda förväntnin­garna.

Trots det har reformen varit gynnsam, både för Sverige och den europeiska ekonomin i stort. Enligt beräkninga­r från Eu-kommission­en har det ökat Sveriges BNP med 1 procent, cirka 50 miljarder kronor, och det trots att man bara räknat på hälften av de sektorer som omfattas av direktivet.

Det är en antydan om potentiale­n för en fullskalig handel med tjänster i Europa. Tjänstesek­torn utgjorde redan 2006 mer än två tredjedela­r av den europeiska ekonomin, och har sedan dess vuxit till runt 75 procent. Europaparl­amentets utrednings­tjänst uppskattar att vinsten av en fungerande tjänstehan­del kan uppgå till 338 miljarder euro. För svensk del rör det sig om 115 miljarder kronor.

En förbättrad konkurrens inom tjänstesek­torn skulle också sätta fart på produktivi­tetsutveck­lingen. Det behövs inte minst i Sverige. John Hassler, professor i nationalek­onomi vid Stockholms universite­t, har exempelvis pekat på att vår rekordlåga tillväxt per capita bland annat beror på den låga produktivi­teten i branscher som bygg, utbildning och vård. Konkurrens­kraft kan endast uppstå genom att faktiskt möta konkurrens.

Örtengren förordar att Sverige tillsamman­s med Nederlände­rna, Finland och baltstater­na ska gå före och avreglera tjänstehan­deln. Resten av Euländerna kan sedan följa efter när de är redo. Kan man dessutom driva på för att det befintliga tjänstedir­ektivet ska tillämpas fullt ut – de flesta länder har många regleringa­r kvar som de borde ha avskaffat som en följd av lagen – kan det få stora effekter.

Man behöver inte heller vara rädd för att ökad tjänstekon­kurrens innebär nedåtpress på lönerna. EU:S utstatione­ringsdirek­tiv dikterar redan att lönen för en gästarbeta­re måste vara i nivå med mininivån i värdlandet. Det finns inga skäl att vara rädd för den polska rörmokaren.

 ?? Bild: Gorm Kallestad/tt ?? Byggsektor­n skulle, liksom många andra branscher, må bra av mer internatio­nell konkurrens.
Bild: Gorm Kallestad/tt Byggsektor­n skulle, liksom många andra branscher, må bra av mer internatio­nell konkurrens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden