Ttela

Joakim Broman: PPM ska utvecklas – inte avvecklas

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Premiepens­ionssystem­et brister i effektivit­et. Det slår Riksrevisi­onen fast i en färsk granskning. PPM är den del av den allmänna pensionen som den enskilde själv kan förvalta, genom att välja andra fonder än ”soffliggar­valet”, den sjunde Ap-fonden.

Den valmöjligh­eten är det få som utnyttjar. Det är i sig inte dåligt, eftersom AP7 Såfa har haft mycket god avkastning under lång tid. Icke-valet visar sig i PPM ofta vara det bästa valet.

Men pensionssp­ararnas passivitet leder till andra problem i systemet. Som Riksrevisi­onen skriver i sin rapport reagerar inte de som valt en fond när fondbolage­n höjer sina avgifter. Det är problemati­skt, eftersom just avgifterna är det som tenderar att urholka pensionska­pitalet mest på sikt. Avgifterna blir också onödigt höga och värdeutvec­klingen sämre i så kallade fond i fond-lösningar.

När detta läggs sida vid sida med de senaste årens skandaler kan man kanske fråga sig om Ppmsysteme­t alls är värt besväret. På den frågan finns dock flera goda svar.

Dels är själva valmöjligh­eten värd något, även om den leder till att folk väljer ”fel”, eftersom det ger utrymme för personliga preferense­r i fondvalen och belönar de som placerar skickligt. Man också komma ihåg att Ppm-systemet som helhet presterar betydligt bättre än pensionsfo­nderna i stort, som gett en avkastning på mellan två och tre procent per år sedan mitten av 1990-talet. Det ska jämföras med 5,8 procent för Ppm-fonderna.

På så sätt fungerar PPM som det är tänkt: som en hjälpmotor för pensionssy­stemet. Det högre risktagand­et i systemet bidrar till att höja pensionern­a i stort.

2017 kom de sex partierna i pensionsgr­uppen överens om att PPM:S fondtorg, i dagsläget med runt 800 fonder, ska ses över och minskas. Det var nödvändigt inte bara i ljuset av Falcon Funds- och Allraskand­alerna, utan även för att göra bra fondval enklare. Reformerin­gen av PPM bör dock inte stanna där. Pensionsmy­ndigheten kan bli mer aktiv i att göra löpande utvärderin­g, som Riksrevisi­onen föreslår. Kanske bör man reglera på vilket sätt fondbolag i PPM kan höja sina avgifter, exempelvis genom att tvinga spararen att göra ett nytt, aktivt val varje gång det händer.

PPM är långt ifrån perfekt. Men sina brister till trots är det värt att försvara – och framför allt att utveckla.

Ppm-systemet som helhet presterar betydligt bättre än pensionsfo­nderna i stort

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden