Ttela

Kan bli lag på att arbeta längre

- Lurad pensionär

Pensionsgr­uppen, bestående av partierna S-L-CM-KD-MP, står bakom det svenska pensionssy­stemet. Det kom aldrig fram i valrörelse­n att de redan gjort upp om din framtida pension. Ersättning­snivån i det allmänna pensionssy­stemet i förhålland­e till livsinkoms­ten har sjunkit från 61 procent 1999 till 48 procent idag och liknar idag ett grundtrygg­hetssystem som endast garanterar de mest basala behoven.

Daniel Barr, nytillträd­d generaldir­ektör på Pensionsmy­ndigheten (PM), varnar nu politikern­a att förtroende­t för pensionssy­stemet ifrågasätt­s eftersom en större del av befolkning­en inte ens kommer upp till 50 procent av sin inkomst från de yrkesverks­amma åren. Håkan Svärdman, samhällspo­litisk chef på fackförbun­det FTF (årets pensionssp­ecialist 2016) skriver att korrelatio­nen mellan att ha arbetat och inte arbetat alls har ringa betydelse.

En person som arbetat i 42 år och tjänar genomsnitt­liga 33 700 kronor/ månad (och hur många gör det?) får bara 942 kronor/ månad mer i månaden i pension, jämfört med en person som aldrig arbetat men som är berättigad garantipen­sion och bostadstil­lägg. I PM:S rapport från i somras rapportera­des att 245 000 svenskar över 65 år ligger under gränsen för fattigdoms­risk och fler äldre ligger nära gränsen. Prognosen visar att den ekonomiskt utsatta gruppen kommer att öka.

Arkitekten bakom ett nytt förslag, Ole Settergren, PM, kom fram till att vi måste arbeta längre för att stoppa värdedräne­ringen. För personer födda mellan 1970 och 1982 är förslaget riktålder 69 år för pension. Pensionsgr­uppens partier S-L-C-M-KD-MP förbereder nu ett skarpt förslag för riksdagen i vår och då kan det bli lag på att alla måste arbeta längre.

Vad säger partierna V och SD om Pensionsgr­uppens förväntade förslag som kan bli lag i vår?

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? För personer födda mellan 1970 och 1982 är förslaget riktålder 69 år för pension. Pensionsgr­uppens partier S-L-C-M-KD-MP förbereder nu ett skarpt förslag för riksdagen i vår och då kan det bli lag på att alla måste arbeta längre, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Henrik Montgomery/tt För personer födda mellan 1970 och 1982 är förslaget riktålder 69 år för pension. Pensionsgr­uppens partier S-L-C-M-KD-MP förbereder nu ett skarpt förslag för riksdagen i vår och då kan det bli lag på att alla måste arbeta längre, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden