Ttela

Skärpt straff för rånare – från skyddstill­syn till fängelse

- Mari-louise Anderstedt mari-louise.anderstedt@ttela.se 0520-42 27 77

Tingsrätte­n dömde mannen som rånade två unga män i somras till skyddstill­syn. Domen överklagad­es och nu har hovrätten skärpt straffet till fängelse i nästan två år.

I början av juli började mannen, som är i 30-årsåldern och hemmahöran­de i Göteborg, prata med två tonårskill­ar som nyss klivit av tåget från Göteborg vid Resecentru­m i Trollhätta­n. Han visade sig dock inte vara särskilt trevlig då han blev hotfull och satte skräck i killarna i flera timmar.

30-åringen tvingade av dem pengar, mobiler, väskor och till och med både kläder och skor. Han hotade dem också med att de skulle dö eller få påhälsning av ett kriminellt gäng och att han skulle ”skära upp deras kroppar i bitar” om de gjorde polisanmäl­an. Mot slutet av händelsen plockade mannen fram en kniv som användes under hoten. Så småningom kunde killarna ta sig ifrån 30-åringen och åka hem.

I september dömdes mannen av tingsrätte­n i Vänersborg till skyddstill­syn med särskild behandling­splan på behandling­shem i minst ett år. Domen omfattade rån, övergrepp i rättssak, narkotikab­rott, häleri, tre ringa narkotikab­rott, två rattfyllor, två brott mot knivlagen och grov olovlig körning vid tre tillfällen.

30-åringen återfinns under 52 avsnitt i belastning­sregistret och har ett tungt narkotikam­issbruk. Tingsrätte­n ansåg dock att han visade sig förändring­sbenägen och följde kriminalvå­rdens förslag om skyddstill­syn och behandling­shem.

Åklagare överklagad­e domen till hovrätten och yrkade att den ändrades till fängelse i 2,5 år. Innan hovrätten hann förhandla i målet hann 30-åringen bryta mot behandling­splanen genom att använda narkotika. Därmed förlorade han sin plats på behandling­shemmet

Hovrätten ansåg att en särskild behandling­splan inte räcker för mannen, att han ständigt återfaller i brott och arten av brott.

Påföljden ändrades därför till fängelse i ett år och elva månader. 30-åringen har hållits häktad sedan slutet av november och ska stanna kvar där tills överflyttn­ing till fängelse sker.

 ??  ?? Hovrätten skärper straffet från skyddstill­syn till fängelse för mannen som rånade två unga män vid Resecentru­m.
Hovrätten skärper straffet från skyddstill­syn till fängelse för mannen som rånade två unga män vid Resecentru­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden