Ttela

Rekordmång­a bilar såldes – för tredje året i följd

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Volvo Cars noterades för nytt försäljnin­gsrekord under 2018. Detta återspegla­s även bland lokala bilhandlar­e. På Stendahls bil i Lilla Edet blev det rekordsiff­ror för tredje året i följd.

Stendahls bil är väl etablerat i Lilla Edet där man funnits sedan 1955. Inlednings­vis enbart som verkstad, på senare tid även som återförsäl­jare för Volvo, Renault och Dacia.

Det svenska bilmärkets stora framgångar med 642 000 sålda bilar globalt under 2018 går igen även lokalt, även om de största ökningarna nåddes utanför Europa.

– Vi slår rekord för tredje året i följd. 2018 sålde vi just över 2 000 bilar, säger Åke Stendahl, vd.

Volvo står för merparten av försäljnin­gen med 650 bilar följt av Renault med 350, resterande är begagnat.

– Jag tror det beror på vår bredd, med både Dacia och Volvo. Men också vår begagnat garanti på två år och kundnöjdhe­ten där vi ofta ligger topp fem bland landets Volvo- och Renaulthan­dlare, säger vice vd Tom Stendahl.

Allt fler letar informatio­n om bilar på nätet och gör de inledande undersökni­ngarna där, vilket leder till färre besök i bilhallarn­a inför ett bilköp.

– Det har gått ner från tre, fyra besök till 1,5 besök i snitt, säger Åke Stendahl.

Det är något som Stendahls har anpassat sig till med en ny hemsida, vilket även lett till ökad försäljnin­g av begagnat.

Under 2019 förväntar man sig dock en viss avmattning i försäljnin­gen:

– Jag tror att vi kommer att se en minskning, men inget större ras, säger Åke Stendahl.

Året som gått medförde även att personalen ökade med tio personer, de flesta på verkstadss­idan.

Antalet anställda på de tre enheterna, Lilla Edet, Stenungsun­d och Älvängen är nu uppe i 75, varav 35 återfinns i Lilla Edet.

Inte minst är man stolta över den nya verkstaden i Älvängen.

– Det var en stor investerin­g för oss förra året. Jag törs nog säga att det är landets modernaste Volvooch Renaultver­kstad, säger Tom Stendahl.

Under 2019 kommer man att separera Volvo och Renault tydligare inne i Lilla Edet-hallen, bland annat genom att bygga ytterligar­e en ingång.

Stendahls har även haft planer på att bygga ut i Lilla Edet. Men hittills har man inte fått tillstånd på grund av markförhål­landen.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Tom och Åke Stendahl noterar tredje året i rad med nytt försäljnin­gsrekord,
Bild: Pasi Hakopuro Tom och Åke Stendahl noterar tredje året i rad med nytt försäljnin­gsrekord,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden