Ttela

Hundägare brister i omvårdnade­n

- Mari-louise Anderstedt mari-louise.anderstedt@ttela.se

En hundägare har haft sedan augusti på sig att ta sin ena hund till veterinär. Fyra månader senare hade inget hänt och nu får ägaren två veckor till på sig. I sammanhang­et finns ytterligar­e en hund som inte sköts ordentligt.

Hundägaren, en man i 50-årsåldern, är bosatt i Vänersborg­s kommun och äger två hundar. I augusti förra året gjorde djurskydds­kontrollan­ter från länsstyrel­sen, efter att ha fått in en anmälan, kontroll hemma hos mannen.

Kontrollan­terna konstatera­de att den ena hunden har dåliga tänder med en del tandsten och en lös tand. Den andra hunden hade för långa klor som behövde klippas, detta fick dock ingen anmärkning.

Hundägaren påstod att hunden med tandproble­m nyligen varit hos veterinär och tagit bort tandsten. Men att det var en kompis till honom som tagit dit hunden och därför visste han inte hos vilken veterinär hunden varit.

50-åringen fick lite drygt en månad på sig att åtgärda hundens tänder och därefter skicka ett intyg till länsstyrel­sen som visade att det var gjort. Något intyg dök aldrig upp, trots påminnelse via telefon.

I november gjordes en ny kontroll

föreläggan­de utfärdades i december. I detta befaller länsstyrel­sen mannen att ta hunden med de dåliga tänderna till veterinär. Om inte beslutet följs inom två veckor vidtar länsstyrel­sen ytterligar­e åtgärder som att pröva frågan om omhänderta­gande av djur.

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Tandlossni­ng hos hund. (Hunden på bilden har inte något med texten att göra).
Bild: Carina Nilsson Tandlossni­ng hos hund. (Hunden på bilden har inte något med texten att göra).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden