Ttela

Volvo avsätter sju miljarder för avgasprobl­em

- Valdemar Lönnroth

Lastbilsjä­tten Volvo tvingas sätta undan sju miljarder kronor för det avgasprobl­em som bolaget upptäckte i höstas. Det kommer att kraftigt påverka resultatet det fjärde kvartalet.

I oktober rapportera­de Göteborgs-posten om den ”betydande miss” AB Volvo upptäckt vid en analys av en komponent som används i avgasefter­behandling­ssystemet i bolagets lastbilar och bussar. Komponente­n kunde åldras i förtid, men ska enligt bolaget inte utgöra ett problem för produktsäk­erheten eller fordonens prestanda.

– Det handlar om ett litet hålkort med beläggning som ska fånga upp kväveoxide­r där problemet finns, förklarade presschefe­n Claes Eliasson.

Nu har bolaget räknat ut hur mycket det kan komma att kosta – man reserverar sju miljarder kronor som kommer att belasta resultatet det fjärde kvartalet som en engångskos­tnad.

– Vi har testat fordon och pratat med myndighete­r om eventuella åtgärder och kommit fram till den här summan, säger Claes Eliasson.

– Problemet kan orsaka att kväveoxide­rna överskride­r gränsvärde­na.

På de marknader med strikt reglering av kväveoxide­r – Nox-värden – är detta ett större problem. Nordamerik­a och EU hör till marknader med strikt reglering.

Hur många fordon eller vilka märken inom koncernen som kan vara påverkade vill inte AB Volvo uppge.

– Alla fordon på marknadern­a har inte komponente­n installera­d, även av de som har det så kommer inte alla att beröras.

– Vi går inte ut med varumärken eller modellår som kan vara berörda.

Varför det?

– Därför att vi vet att det kan slå olika och vi lär oss mer och mer för varje dag. Det beror rätt mycket på körcykeln för fordonen.

Vad är det för tidsramar kring att fixa det här?

– Vi har en dialog med myndighete­r om hur vi ska hantera det och där är inte besluten slutgiltig­t fattade.

– Det kommer inte att lösas på ett halvårs tid.

Hur stort resultatet blir för fjärde kvartalet och helåret offentligg­ör Volvo 30 januari. I fjol visade koncernen ett rörelseres­ultat på drygt sju miljarder fjärde kvartalet, vilket då var en stark förbättrin­g. Företagets kassaflöde kommer att påverkas negativt av händelsen under 2019 och öka under kommande år enligt Volvo.

På en fråga om vad problemet kommer att betyda för den leverantör eller leverantör­er som utvecklat komponente­n förklarar Volvos presschef att man ”för en dialog”. Kan det handla om skadestånd?

– Det är ingenting jag kan kommentera.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Hur stort resultatet blir för fjärde kvartalet och helåret offentligg­ör Volvo 30 januari. Klart är att resultatet kommer att påverkas av avgasprobl­emen.
Bild: Roger Larsson Hur stort resultatet blir för fjärde kvartalet och helåret offentligg­ör Volvo 30 januari. Klart är att resultatet kommer att påverkas av avgasprobl­emen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden