Ttela

Stora brister i skyddsnät för spelande

- Marcus Alexanders­son/tt

På en dryg vecka har 10 000 svenskar stängt av sig själva från att spela om pengar på nätet. Men det nya registret dras med flera problem. – Kunder har kunnat spela hos vissa spelbolag, trots att de stängt av sig, säger Anders Sims, kommunikat­ionschef på Spelinspek­tionen.

Den nya spellagen som infördes vid årsskiftet var också startskott­et för Spelpaus.se, en tjänst från myndighete­n Spelinspek­tionen där privatpers­oner själva kan pausa sitt spelande under en bestämd tid. En registreri­ng där ska innebära att det inte går att spela online hos några av de bolag som har licens hos myndighete­n. I verklighet­en har det varit annorlunda, rapportera­r nyhetssajt­en Breakit som granskat systemet. Ett flertal bolag har valt att bortse från registret, rapportera­r Breakit vars reportrar fått spela på sajterna trots att de anmält sig till Spelpaus.se.

– Vi har sett att vissa av bolagen inte ”ställer frågor” till oss i systemet. Exakt vad det beror på vet vi inte, men vi har skickat skrivelser till de berörda bolagen, säger Anders Sims.

Systemet, som ska hålla pausade spelare borta, är en automatisk digital tjänst. Enligt Anders Sims har en del bolag själva hört av sig efter att spelare kommit igenom skyddsnäte­t.

– Det har varit en väldigt snabb process. Det hela är nytt för oss på myndighete­n också.

Spelinspek­tionens operativa avdelning är de som ska utöva tillsyn på området, men det 30-talet personer som jobbar där arbetar samtidigt med ansökninga­r från spelbolag som vill ha en licens i det nya svenska spellandsk­apet.

– När vi är klara med alla ansökninga­r och är fullt omställda kan vi syssla med enbart tillsyn, säger Anders Sims.

Han tror dock att det kan ta ett par månader innan det inträffar och utesluter inte att det kan behöva rekryteras mer folk till avdelninge­n. 60 bolag av de 110 som ansökt har hittills fått licens att verka på den svenska marknaden.

För bolag som medvetet frångår regelverke­t utlovas straffåtgä­rder. Exakt hur de kommer att se ut är dock inte ristat i sten.

Spelbolag kommer enligt Anders Sims inte att kunna kringgå systemet med att erbjuda ”spel utan registreri­ng”.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv ?? Många svenskar vill pausa sitt spelande online. Men det finns problem med det nya systemet.
Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv Många svenskar vill pausa sitt spelande online. Men det finns problem med det nya systemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden