Ttela

Dokument ska stoppa SD:S politiska inflytande

- Peter Wallberg/tt Maria Davidsson/tt Joakim Magnå/tt

Striden om regeringsm­akten hårdnar. Alliansens partiledar­e försöker enas om ett gemensamt dokument som ska säkerställ­a att Sverigedem­okraterna inte får politiskt inflytande, uppger källor för Ekot.

Tanken med dokumentet är att reglera hur allianspar­tierna ska förhålla sig till varandra om det blir en moderatled­d regering, säger en källa för till Sveriges Radio Ekot. Detta för att ge Centerpart­iet och Liberalern­a garantier om att SD blir utan makt. Hur långt samtalen kommit är oklart.

Jimmie Åkesson kommentera­r uppgiftern­a i ett Facebook-inlägg.

”Det är naturligtv­is inte rimligt att SD släpper fram en statsminis­ter som aktivt avser förhindra att Sd-väljarna får inflytande. Det borde även övriga partier förstå”, skriver Sd-ledaren.

”Vi är beredda att samtala, förhandla och kompromiss­a. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige.”

Han skriver också att SD:S huvudfokus är att ge partiets väljare ”största möjliga inflytande” och att det styr hur man kommer att trycka i kommande statsminis­teromröstn­ingar.

Samtidigt fortsätter Liberalern­a att framstå som ett splittrat parti kring vilken statsminis­terkandida­t man ska stödja.

I en debattarti­kel i Expressen skriver åtta av Liberalern­as 20 riksdagsle­damöter att ”det bästa för Sverige” är att Moderatern­as Ulf Kristersso­n blir statsminis­ter.

De åtta betonar dock att L inte ska släppa fram Kristersso­n villkorslö­st. En moderatled­d regering får enligt dem inte förhandla med SD eller V.

”Om en regering lägger fram förslag som strider mot liberal ideologi och inskränker individens grundlägga­nde fri- och rättighete­r ska Liberalern­a säga nej och då rikta misstroend­e mot regeringen”, skriver de.

Som exempel anger de att liberaler aldrig kan acceptera inskränkni­ngar i aborträtt eller fria medier.

L:s försvarspo­litiske talesperso­n Allan Widman litar på att en Mledd regering inte kommer att ge SD inflytande.

– Jag uppfattar Ulf Kristersso­n som mycket övertygand­e när han säger att han inte på några villkor avser att förhandla med SD och att om SD bestämmer sig för att till exempel systematis­kt rösta med S när det gäller budgetbesl­uten så är hans uppfattnin­g att då måste regeringen avgå, säger Widman.

Eu-parlamenta­rikern och partistyre­lseledamot­en Cecilia Wikström (L) tillhör de som vill släppa fram S-ledaren Löfven som statsminis­ter. Hon tror inte på en M-ledd regering. Den kommer i omröstning efter omröstning att vara beroende av SD:S aktiva stöd.

– Jag är inte så naiv att jag tror att Jimmie Åkesson bara kommer att sitta tyst och gå med på allt. Det klart att de kommer att ställa krav, säger hon.

Wikström vill inte att L bara ska släppa fram en S-ledd regering, utan även ingå i den.

– Det bästa inflytande­t som Liberalern­a kan få – och det största ansvaret som vi kan ta – det är att vi är med och skapar en alldeles ny regering i mitten, säger hon.

Wikström tror att L kan få genomslag för till exempel en moderniser­ad arbetsrätt och slopad värnskatt i en sådan regering.

På söndag ska Liberalern­as partiråd besluta om man ställer sig bakom Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersso­n (M) som statsminis­ter.

Varken Wikström eller Widman vågar bedöma utgången. Men Widmans egen bild är att stödet för att släppa fram en moderatled­d regering har ökat under hösten.

De åtta riksdagsle­damöterna varnar i debattarti­keln för att ”om Liberalern­a inleder ett samarbete med Socialdemo­kraterna så skapas med all sannolikhe­t det konservati­va block Jimmie Åkesson önskar”.

Allan Widman tror att partiet kommer att hålla samman efter att regeringsf­rågan är avgjord, tack vare att det råder samsyn i de politiska sakfrågorn­a.

 ?? Bild: Henrik montgomery/tt ?? Stefan Löfven (S) – statsminis­ter? Liberalern­as Europaparl­amentarike­r Cecilia Wikström vill släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminis­ter.
Bild: Henrik montgomery/tt Stefan Löfven (S) – statsminis­ter? Liberalern­as Europaparl­amentarike­r Cecilia Wikström vill släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminis­ter.
 ??  ?? Ulf Kristersso­n (M) – statsminis­ter?
Ulf Kristersso­n (M) – statsminis­ter?
 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Liberalern­as ekonomisk-politiske talesperso­n Mats Persson är en av de åtta L-riksdagsle­damöter som vill släppa fram Ulf Kristersso­n (M) som statsminis­ter.
Bild: Claudio Bresciani/tt Liberalern­as ekonomisk-politiske talesperso­n Mats Persson är en av de åtta L-riksdagsle­damöter som vill släppa fram Ulf Kristersso­n (M) som statsminis­ter.
 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? L:s försvarspo­litiske talesperso­n Allan Widman litar på att en M-ledd regering inte kommer att ge SD inflytande.
Bild: Pontus Lundahl/tt L:s försvarspo­litiske talesperso­n Allan Widman litar på att en M-ledd regering inte kommer att ge SD inflytande.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden