Ttela

Allt fler personer vill byta juridiskt kön

- Anja Haglund/tt

Allt fler känner sig födda i fel kropp och vill byta juridiskt kön. Förra året ansökte 450 personer till Socialstyr­elsen – en mer än sjufaldig ökning sedan 2012. – Det finns en ökad förståelse för att kön är komplext, säger Sandra Ehne på RFSL.

Häromdagen meddelade den före detta landslagss­pelaren Loui Sand att hon avslutar sin handbollsk­arriär och har ställt sig i kö för att få diagnosen könsdysfor­i. Tidigare, i höstas, berättade en toppchef inom Ica öppet om sin könskorrig­ering, från man till kvinna. Och de är inte ensamma – siffror från Socialstyr­elsen visar att allt fler de senaste åren ansökt om att få byta juridiskt kön.

Förra året fick Socialstyr­elsens rättsliga råd in cirka 450 ansökninga­r, vilket kan jämföras med 60 år 2012.

Fram till 2012 var man tvungen att vara steril för att få byta juridiskt kön, och procentuel­lt steg antalet ansökninga­r mest mellan 2012 och 2013 då kravet om tvångsster­ilisering togs bort.

– Det är klart att det återspegla­r hur många som söker sig till den här processen. Men det finns också en ökad kunskap och förståelse för att kön är komplext, säger Sandra Ehne, förbundsor­dförande för RFSL.

Att byta juridiskt kön innebär inte att man opererar könet, utan att man byter personnumm­er. Vid födseln blir alla barn i Sverige registrera­de antingen som kvinnor eller män, vilket syns i den näst sista siffran i personnumr­et som är jämn för kvinnor och ojämn för män. När man ändrar juridiskt kön får man ett nytt personnumm­er där den näst sista siffran visar rätt juridiskt kön – alltså det kön man känner sig som. Man måste inte genomgå någon operation.

Däremot är det många steg på vägen för att rätta till sitt juridiska kön och i sin helhet kan det ta flera år.

Först krävs en medicinsk diagnos, som fås efter en utredning vid något av de specialise­rade teamen för könsdysfor­i i Sverige. Därefter ska personen leva i cirka ett år som det kön den känner sig som. Först efter detta kan personen skicka in en ansökan till Socialstyr­elsens rättsliga råd om att få ändra sitt personnumm­er och därefter, om man vill, operera sitt könsorgan.

– Det är en utdragen process som gör att massor av människor inte kan leva sina liv fullt ut, säger Sandra Ehne.

Fortfarand­e är det ”otroligt tufft” att bryta mot könsnormer och att inte vara bekväm i sin kropp, säger hon.

– Det är sammankopp­lat med otroligt mycket ohälsa, både psykisk och fysisk. Vi pratar ofta om exempelvis höga suicidtal bland transperso­ner.

Ny lagstiftni­ng om könstillhö­righet kan dock vara på gång, där det ska gå både enklare och snabbare att byta juridiskt kön.

– Om vi får till den här ändringen kommer du att kunna ändra ditt juridiska kön ”snabbt och lätt” och i regel utan kontakt med sjukvården. Det gör att du kan leva ditt liv som du är utan att behöva gå igenom en lång tillstånds- och vårdproces­s, säger Sandra Ehne.

På grund av det politiskt oklara läget är det oklart om och i så fall när propositio­nen kommer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden