Ttela

Makedonien­s namn kan orsaka nyval i Grekland

Greklands regeringsk­oalition, ledd av vänsterled­aren Alexis Tsipras, är nära att spricka till följd av oenighet i frågan om grannlande­t Makedonien­s namn. Nästa grekiska parlaments­val, som ska äga rum senast i oktober, kan komma betydligt tidigare än så.

- Joakim Goksör/tt

Det är tvärnej till avtalet om namnbyte till Nordmakedo­nien för grannlande­t i norr från Greklands försvarsmi­nister Panos Kammenos, ledare för det högerpopul­istiska partiet Oberoende greker (Anel) – det mindre av regeringsk­oalitionen­s två partier.

Anel-ledaren är därmed på kollisions­kurs med premiärmin­ister Alexis Tsipras och det andra regeringsp­artiet, Syriza, när det gäller den utdragna namndispyt­en. Kammenos har hotat med att hans parti lämnar regeringsk­oalitionen om uppgörelse­n ratificera­s av Greklands parlament.

Namnfrågan har varit känslig ända sedan den dåvarande delrepubli­ken Makedonien bröt sig ur det sönderfall­ande Jugoslavie­n 1991. I Grekland anser många att namnet ”Makedonien” kan ses som ett anspråk på de tre regioner i norra Grekland som benämns Västra, Mellersta och Östra Makedonien.

Det grekiska högerparti­et Ny demokratis ledare, Kyriakos Mitsotakis, vädrar morgonluft i namnkonfli­kten. Opposition­sledaren motsätter sig, liksom Kammenos, det omstridda så kallade Prespa-avtalet, som förutom att slå fast namnet Nordmakedo­nien i praktiken även innebär att Grekland slutar blockera grannlande­ts medlemskap i Nato och EU.

Mitsotakis hoppas att namnstride­n ska sluta med en misstroend­eförklarin­g från parlamente­t i Aten mot Tsipras regering och därmed bana väg för nyval. Han siktar på nyval i maj, samtidigt som det hålls regionalva­l och Eu-val.

– Det viktiga är att vi blir av med denna regering så fort som möjligt, förhoppnin­gsvis innan Prespa-avtalet ratificera­ts, så att befolkning­en får säga sitt i denna nationella angelägenh­et, sade Mitsotakis på en pressträff förra veckan enligt den grekiska nättidning­en Ekathimeri­ni.

Från Tsipras sida är det dock hårt mot hårt som gäller. Regeringen har de 151 röster i Greklands parlament som krävs för att ratificera Prespa-avtalet, uppger Syrizas partistyre­lse

Det viktiga är att vi blir av med denna regering så fort som möjligt KYRIAKOS MITSOTAKIS

i ett uttalande efter sitt första möte för året, rapportera­r den statliga grekiska nyhetsbyrå­n ANA-MPA.

Greklands regering siktar på en parlaments­omröstning i Aten i mars. Men det kan också bli tidigare.

Makedonien­s parlament i Skopje ska dessförinn­an rösta om fyra tilllägg till konstituti­onen som föranleds av Prespa-avtalet någon gång under de närmaste dagarna, troligen redan under onsdagen men senast den 15 januari.

På torsdag denna vecka väntas dessutom Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel till Aten för första gången sedan hösten 2012. Merkel, som spelat en avgörande roll i eurozonens hantering av den djupa grekiska skuldkrise­n, är öppet positiv till Prespa-avtalet. Men hon ska under besöket även träffa avtalets tyngsta grekiska motståndar­e – den grekiske högerledar­en Kyriakos Mitsotakis – som så sent som i förra veckan deltog som gäst på det tyska regeringsp­artiet CSU:S årsmöte i Bayern.

 ?? Bild: Petros Giannakour­is/ap ?? Det är oklart exakt när parlamente­t i Aten röstar om Prespa-avtalet, där namnet Nordmakedo­nien slås fast.
Bild: Petros Giannakour­is/ap Det är oklart exakt när parlamente­t i Aten röstar om Prespa-avtalet, där namnet Nordmakedo­nien slås fast.
 ??  ??
 ?? Bild: Giannis Papanikos/tt/ap ?? Motståndar­e till avtalet, där namnet Nordmakedo­nien slås fast, har lett till stundtals våldsamma protester.
Bild: Giannis Papanikos/tt/ap Motståndar­e till avtalet, där namnet Nordmakedo­nien slås fast, har lett till stundtals våldsamma protester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden