Ttela

Oklart och oroligt inför brexit-omröstning

- Wiktor Nummelin/tt

Osäkerhete­n stiger på nytt inför nästa veckas brittiska parlaments­omröstning om utträdelse­avtalet med EU. Stödet är fortsatt lågt för det som regeringen förhandlat fram – och allt fler oroar sig över ett avtalslöst utträde.

När premiärmin­ister Theresa May sköt upp den omröstning som skulle ha hållits den 11 december var förhoppnin­gen att mer tid skulle få kritiska parlaments­ledamöter att tänka om. Fast så tycks det inte ha gått. – Alla är oroliga nu. Man har inte rört sig på något sätt som jag ser det på den brittiska sidan, säger Euoch handelsmin­ister Ann Linde (S) på väg in till ett Eu-ministermö­te i Bryssel.

Regeringen försöker ändå hålla modet uppe inför omröstning­en nästa tisdag, den 15 januari. May kommer på onsdagen att uppdatera parlamente­t om läget.

– Vi kommer att lägga fram åtgärder som specifikt är inriktade mot Nordirland. Vi kommer att lägga fram förslag för att ge parlamente­t en större roll och vi arbetar på att få fram nya försäkring­ar från EU, lovade premiärmin­istern i måndags, enligt Reuters.

Inte minst handlar det om att få med sig de ärkekonser­vativa nordirländ­are som starkt ogillar att utträdelse­avtalet eventuellt kan medföra en sorts inre gräns mellan landsdelen och resten av Storbritan­nien.

Några plötsliga förändring­ar från Eu-sidan blir det dock inte.

– EU:S linje är fortsatt klar: det blir inga omförhandl­ingar, säger Ann Linde.

Enligt tidningen Daily Telegraph har brittiska tjänstemän på sistone gjort framstötar i EU om möjlighete­rna att förlänga utträdesfö­rhandlinga­rna till efter den 29 mars i år och därmed skjuta på hela utträdet.

De uppgiftern­a förnekas dock av regeringen.

– Regeringen­s linje är att artikel 50-förfarande­t (den formella utträdespr­ocessen) inte kommer att utsträckas. Vi lämnar EU den 29 mars, säger biträdande brexitmini­stern Martin Callanan på plats i Bryssel.

Om parlamente­t nästa vecka säger nej till Mays avtal ökar risken för att det brittiska Eu-utträdet sker på skarpast möjliga sätt den 29 mars, utan avtal eller övergångsp­eriod.

– Det finns ingen anledning att vara optimist, tyvärr. Jag tycker det ser väldigt mörkt ut, säger Ann Linde.

I den brittiska regeringen suckas samtidigt tungt över vad motståndar­na i parlamente­t egentligen väntar sig – åtminstone enligt uppgifter som Times-journalist­en Sam Coates förmedlar via Twitter.

– De beter sig som partnerbyt­are i 50-årsåldern som väntar på att Scarlett Johansson ska dyka upp, ska miljöminis­ter Michael Gove ha gnällt på tisdagens regeringsm­öte, enligt Coates.

– Eller Pierce Brosnan, fortsatte arbetsmark­nadsminist­er Amber Rudd.

– Eller Scarlett Johansson på en enhörning, avslutade justitiemi­nister David Gauke.

 ?? Bild: Yui MOK/TT ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har det tufft inför nästa veckas brexitomrö­stning i parlamente­t. Arkivfoto.
Bild: Yui MOK/TT Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har det tufft inför nästa veckas brexitomrö­stning i parlamente­t. Arkivfoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden