Ttela

Irma Rosell har gått ur tiden i en ålder av 104 år

Irma Rosell fick fira sin 104-årsdag tillsamman­s med familj och släkt den 15 december och på julaftonsk­vällen somnade hon lugnt och stilla in. Hon hade en kraftfull vilja att leva och var genuint intressera­d av människor.

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen@ttela.se 0520-42 26 38

Irma Rosell har bott hemma i sin trivsamma lägenhet i Nordstan i Vänersborg förutom sista året som hon tillbringa­de på Solängens äldreboend­e i Vänersborg. Inför sin 100-årsdag bjöd hon på kaffe med hembakad sockerkaka när hon träffade TTELA:S reporter. Själva 100-årsdagen firades med stort kalas i hemmet med gäster från när och fjärran då hon beställt mat och tårtor.

På frågan om alla gäster skulle få plats svarade hon då:

”Nej, och det gör mig lite orolig. Jag har också en ängslan att maten inte ska räcka”.

Irma, född Bruhn, växte upp på en gård i Onsala tillsamman­s med föräldrar och tre syskon där hon var näst äldst. Flera av hennes syskon blev över 90 år och hon själv över 100 år vilket hon trodde hade med att göra att de hade haft en bra barndom.

Hon utbildade sig till barnsköter­ska och mottagning­ssköterska och fick jobb på i Bengtsfors på en privatläka­rmottagnin­g hos doktor Ove Owers.

19 år gammal träffade hon sin man på en kräftskiva i Bengtsfors.

Irma berättade: ”Det sa klick ganska fort och sen följde jag med honom till Öland och då var jag fast”.

De fick tre barn som Irma var hemma och tog hand om. Efter 30 år på Öland, när Carl-otto blivit pensionär flyttade de till hans föräldrahe­m i Ärtemark – till den gamla släktgårde­n från 1850. Irma var mycket fäst vid Dalsland – där var hon som lyckligast. Efter makens bortgång flyttade hon till Vänersborg.

För Irma har ämnet – ”kvinnor kan” alltid varit viktigt. En av hennes nära vänner var den första kvinnan i Sverige att bli polis. De båda umgicks genom åren och gjorde sällskap till kyrkan då och då.

Irma hade ett stort historiein­tresse och har gått i ett flertal studiecirk­lar i ämnet.

Hennes minne har hela tiden varit glasklart och hon kunde minnas tillbaka ett sekel tillbaka i tiden.

Inför sin 98-årsdag fick hon frågan: Du har varit med om två världskrig och en otrolig teknisk utveckling. Vilken händelse minns du allra mest?

”Det var nog min första resa till Hunnebostr­and i bil. Jag var sju–åtta år och min morbror hade köpt en Ford med sufflett. Det var en otrolig upplevelse”, svarade Irma.

Irma Rosell blev alltså hela 104 år och hon har fått frågan om receptet för att bli så gammal och pigg som hon var.

”Jag har gått mycket, inte rökt och jag har inte druckit i överflöd. Jag har haft och har ett bra liv och har varit lycklig mest hela tiden”, svarade Irma inför sin 98-årsdag år 2012.

– Det sista året då hon behövde mer hjälp, som hon kanske innerst inne upplevde som besvärande, var hon så innerligt tacksam för all hjälp – berömde alla och sa att de var duktiga, berättar dottern Christina som bor i Vänersborg.

Hennes närmaste är de tre barnen Christina, Torkel och Sverker med sina respektive, barnbarn, barnbarnsb­arn, syskonbarn och övrig släkt och vänner.

 ?? Bild: Madeleine Bäckman ?? År 2016, 102 år. 15 december 1914–24 december 2018. Irma Rosell i Vänersborg blev 104 år efter att ha levt ett långt och lyckligt liv.
Bild: Madeleine Bäckman År 2016, 102 år. 15 december 1914–24 december 2018. Irma Rosell i Vänersborg blev 104 år efter att ha levt ett långt och lyckligt liv.
 ?? Bild: Kent Eng ?? År 2014, 100-årsdagen firades med stort kalas.
Bild: Kent Eng År 2014, 100-årsdagen firades med stort kalas.
 ?? Bild: Jerry Lövberg ?? År 2012, 98-årsdagen.
Bild: Jerry Lövberg År 2012, 98-årsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden