Ttela

Inga fördelar med konstgjord sötma

- Johan Nilsson/tt

Det finns inga övertygand­e bevis för att artificiel­la sötningsme­del innebär några fördelar för hälsan. En mängd studier har gjorts men det går inte att dra några slutsatser av dem, skriver forskare.

Energirika livsmedel i allmänhet och socker i synnerhet har pekats ut som boven i dramat, både för den som vill gå ner i vikt och undvika ohälsa.

Matindustr­in har svarat genom att pumpa ut en uppsjö av light-produkter på marknaden, där sockret har ersatts med konstgjord­a sötningsme­del. I dag finns dessa sötningsme­del i allt ifrån grönsaksbe­redningar, marmelad och sylt till läsk, glass och sportdryck­er.

Men bevisen för att ett högre intag av dessa sötningsme­del verkligen resulterar i en bättre hälsa är få, om inte obefintlig­a.

Det konstatera­r en grupp europeiska forskare efter att ha analyserat 56 studier där individer, både vuxna och barn, med hög respektive låg konsumtion av artificiel­la sötningsme­del har jämförts med varandra. De mått som analyserad­es var kroppsvikt, blodsocker, tandhälsa, humör, samt eventuell förekomst av cancer, hjärtsjukd­om och njursjukdo­m.

Enligt forskarna, som nyligen redovisade sina resultat i British Medical Journal, fanns det inga kliniskt relevanta eller statistisk­t signifikan­ta skillnader mellan personer som hade konsumerat mer artificiel­la sötningsme­del, jämfört med personer som inte hade konsumerat sådana sötningsme­del alls eller endast i en liten omfattning.

I vissa studier, skriver forskarna, syns skillnader. Som att vuxna som har ett högt intag har förbättrin­gar i kroppsmass­eindex (BMI), jämfört med vuxna som har ett litet intag av dessa sötningsme­del. Men skillnader­na var oftast små och bevisvärde­t så litet att det inte går att dra några som helst slutsatser av studierna. Andra studier visade i stället på en negativ inverkan av dessa sötningsme­del, men även dessa studier ansågs inte kunna bevisa någonting, varför frågan om dessa sötningsme­del vara eller icke-vara kvarstår.

 ?? Bild: Stefan Bladh ?? I dag är utbudet av så kallade light-produkter många.
Bild: Stefan Bladh I dag är utbudet av så kallade light-produkter många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden