Ttela

”Att Loui Sand berättar gör det lättare för andra”

- Elisa Amorelli/tt

För landslagss­pelaren Loui Sand har det varit ett lidande att vara född i fel kropp. Idrotten bygger ofta på en tydlig könsindeln­ing och att våga berätta om sina erfarenhet­er är jättevikti­gt, enligt flera förbund.

– I en perfekt värld hade vi inte ens behövt diskutera det här. Men när samhället ser ut som det gör så är varje berättelse viktig, säger Sofia B Karlsson, utbildning­sansvarig för jämställdh­et och inkluderin­g vid Riksidrott­sförbundet (RF).

På måndagen meddelade Loui Sand att handbollsk­arriären kommer att avslutas, och att den nu före detta landslagsp­elaren ställt sig i kö för att få diagnosen könsdysfor­i.

– Jag har mått otroligt dåligt och alltid vetat vad det beror på – jag är född i fel kropp, säger Sand i en podcast.

Enligt Sofia B Karlsson är det viktigt att vi får höra historiern­a likt Loui Sands, som kan stärka andra och öppna upp för viktiga samtal om transperso­ners villkor i idrotten.

– Att Loui väljer att berätta kan göra det lättare för andra som är i liknande situatione­r.

Dock poängterar hon att ansvaret inte ligger på en enskild individ utan på föreningar, tränare och ledare att skapa inkluderan­de idrottsmil­jöer.

Annelie Salminen, ordförande i förbundet Transamman­s, instämmer:

– Varje person som syns och tar plats är viktig för helheten.

– Men det är också viktigt att man själv får bestämma hur mycket man vill berätta. Även om könsidenti­teten är en stor del av livet vill man bli sedd för fler saker, som att man är handbollsp­elare till exempel, säger Salminen.

Rapporten ”Hbtq och idrott” som gjordes av RFSL och RF 2013 visar att transperso­ner känt sig ovälkomna inom idrotten som ofta bygger på en tydlig könsindeln­ing. I rapporten framkommer det att ledare och tränare inte har tillräckli­g kompetens inom området och att tävlingsre­gler och omklädning­srum inte alltid är inkluderan­de för transperso­ner.

– Men trots att det finns mycket kvar att göra så går vi åt rätt håll. Fler pratar om det och fler vågar vara sig själva, säger Annelie Salminen.

– Flera föreningar och förbund har börjat utmana traditione­lla föreställn­ingar om kön och vi hoppas att ännu fler gör det i framtiden. Idrotten kan göra stor skillnad, om vi hjälps åt, säger Karlsson.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt/arkiv ?? Loui Sand berättade i måndags kväll att hon avslutar sin handbollsk­arriär och står i kö för diagnosen könsdysfor­i.
Bild: Christine Olsson/tt/arkiv Loui Sand berättade i måndags kväll att hon avslutar sin handbollsk­arriär och står i kö för diagnosen könsdysfor­i.
 ?? Bild: Christine Olsson/tt ?? Isabelle Gulldén och Louise Sand (liggande) skriker ut sin glädje efter vinsten i matchen mellan Norge och Sverige i Egetrans Arena i Bietinghei­mbissingen under handbolls-vm i Tyskland 2017.
Bild: Christine Olsson/tt Isabelle Gulldén och Louise Sand (liggande) skriker ut sin glädje efter vinsten i matchen mellan Norge och Sverige i Egetrans Arena i Bietinghei­mbissingen under handbolls-vm i Tyskland 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden