Ttela

Katarina Frostenson har lagt fram sina krav

- Sara Haldert/tt Felicia Nordlund/tt Sara Ullberg/tt

Katarina Frostenson kan tänka sig att lämna Akademien, men bara om hon kompensera­s så att hon kan fortsätta försörja sig som poet. Hennes förlikning­sförslag är nu inlämnat, men inga detaljer är offentliga.

Exakt hur förslaget ser ut framgår inte av det utdrag TT tagit del av. I utdraget skriver hennes advokat Per E Samuelson att Frostenson inte anser att hon har brutit mot Akademiens stadgar och att hon har rätt att vara kvar som ledamot i resten av sitt liv.

Hon är dock ändå beredd att avgå frivilligt eftersom hon inte ”vill ställa sig i vägen för återupprät­tandet av Akademiens förtroende”, men det måste ske på villkor av att hon ska kunna fortsätta försörja sig som poet.

– Hon vill ha en ersättning för utebliven inkomst kan man säga, men inte ett skadestånd för det avtalsbrot­t som Akademien har begått mot henne, säger Per E Samuelson.

I utdraget skriver Samuelson även att Akademien har begått avtalsbrot­t mot Frostenson, och att hennes anseende som yrkesmänni­ska har lidit ”irreversib­el skada”. Innehåller förslaget några fler krav?

– Nej, det enda du inte vet är beloppet och det vill vi hålla hemligt tills vidare, säger Samuelson.

I Frostenson­s skrivelse framgår också att Akademien i oktober 2018 erbjudit henne ett arvode på 38 626 kronor per kvartal tills vidare, något som också bekräftas av Akademiens ständige sekreterar­e Anders Olsson när TT når honom.

– Vi tycker att det är rimligt att hon kompensera­s för de uteblivna inkomstern­a under den perioden. Det här är inte någonting som alls är främmande för oss. Den delen av kraven är inget problem, säger han och berättar att en retroaktiv utbetalnin­g redan har gjorts till Frostenson.

I december offentligg­jorde Akademien den advokatutr­edning som drar slutsatsen att Frostenson bör lämna Akademien. Enligt utredninge­n har hon läckt informatio­n om Nobelprist­agare och inval till den så kallade kulturprof­ilen, som hon har en nära koppling till, och därmed i förlängnin­gen orsakat Akademien stor skada. Om hon inte lämnar frivilligt anser utredarna att ledamötern­a är skyldiga att utesluta henne. Frostenson­s advokat har kallat utredninge­n ”totalt värdelös”, bland annat på grund av sin ensidighet.

Ständige sekreterar­en Anders Olsson har tidigare sagt att han är öppen för en förlikning mellan Frostenson och Akademien och välkomnar det nya förslaget.

– Det är utmärkt att det kommer in ett förslag, säger han till TT och fortsätter:

– Men det är ingenting som jag kan kommentera i dagsläget. Jag måste tala med advokatern­a och ledamötern­a om hur man ska se på det först. När kommer ni att kunna fatta ett beslut i frågan?

– Vi måste diskutera det nu i veckan. Men det är viktigt att det förankras i Akademien på ett riktigt sätt. Vi har vårt första ordinarie möte den 17:e, det är inte säkert att vi kan komma till ett beslut innan dess. Annars får vi försöka komma till ett beslut per capsulam, alltså via mejl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden