Ttela

Landet som är en vandrares våta dröm – i dubbel bemärkelse

Höga berg, djupa dalar, forsande vattenfall och kvittrande fåglar. Nya Zeeland är en vandrares våta dröm, om man är beredd att bli blöt om fötterna.

- Tove Eriksson/tt

Nya Zeelands dramatiska och varierande landskap är som gjort för att utforskas till fots. Trots att naturen på många ställen är otillgängl­ig är det relativt enkelt att som turist ta sig an någon av de många vandringsl­ederna.

Det finns nio längre vandringsl­eder, ”great walks”, som går genom några av de mest spektakulä­ra landskapen. Vandringar­na, som tar mellan tre och sex dagar, är mycket varierande från höga bergskedjo­r, vulkanland­skap, inhemska skogar och gyllene stränder.

– Lederna är väldigt bra underhålln­a och mycket bra utmärkta. Om man läser på om vandringen man ska göra, och följer råden som ges, så är det inga problem, säger Mario Martín från Spanien.

Han har gått tre av de längre vandringar­na tillsamman­s med sin fru Raquel Díaz. Den strapats som hon gillar allra bäst är Tongariro Northern Circuit, som går genom ett dramatiskt vulkanland­skap.

– Det är en plats som du besöker en gång i livet. Jag ville väldigt gärna se vulkanland­skapet och de blå sjöarna på nära håll. Du kan inte se sådana färger i naturen på många platser, säger hon.

I Tongariro passerar man berget Mount Ngauruhoe, som i filmen ”Sagan om ringen” kallar för Mount Doom. Hela området benämns i filmen som Mordor.

Vandringss­äsongen sträcker sig över hela året, men om man vill bo i stugor med värdar, rinnande vatten och gas i köket är det bäst att gå mellan oktober och mars, på de flesta håll. Vädret kan dock ställa till det året om. Den populärast­e vandringsl­eden är Milford Track. Där räknas det som torka om det inte regnar på sex dygn. Det faller omkring 6500 millimeter regn i området per år.

När busschauff­ören släpper av mig vid båten som ska ta mig till vandringsl­edens början, säger han med ett stort leende:

– Du kommer att få uppleva ett sagoland av vatten, räkna vattenfall­en.

Jag tänker inte så mycket på hans kommentar förrän jag den andra dagen bli fast i stugan Mintaro Hut, på grund av det kraftiga ovädret. I stugan träffar jag kanadensis­kan Katie Mundell och hennes make Brent.

– Det är ju synd att det regnar så mycket, men man kan aldrig förutspå hur vädret ska bli när man bokar så långt i förväg, säger Katie.

Paret började planera för vandringen flera månader innan de gav sig av på en jordenrunt­resa. Vill man börja gå ett visst datum är det bäst att vara ute i god tid.

Efter ett extra dygn i stugan kan vi fortsätta över ett sagolikt snötäckt Mackinnon Pass, efter att stugvärden Danny har gått före och skottat i de svåraste passagerna.

Kraftiga vindar och snö på hög höjd är inte ovanligt. Detta kan medföra att vandringsl­ederna stänger då det finns risk för laviner.

– Till och med på sommaren kan det börja snöa, så det är viktigt att man är välutrusta­d. Jag har haft människor som har kommit hit upp bärandes på plastkassa­r och i lågskor, säger Patrick Fitzgibbon.

Han har varit stugvärd i åtta år i Luxmore Hut, som ligger vackert belägen utefter Kepler Track.

En annan aspekt av vandringar­na som han lyfter fram, förutom den fantastisk­a naturen, är mötet mellan människor från hela världen.

– Jag hade nyligen ett par som gifte sig här, sju år efter att de träffades i den här stugan. Det var en japanska och en kiwi (man från Nya Zeeland). Gästerna fick lov att gå hit upp, säger han och skrattar.

Varje morgon och kväll informerar stugvärdar­na om väderprogn­osen. Tyvärr måste han meddela oss att de har tvingats stänga vandringsl­eden på grund av lavinfara, efter samrådan med experter, och vi får lov att vända om.

Några dagar innan jag gav mig ut på Kepler Track träffade jag en grupp människor som just hade gått samma sträcka i shorts och t-shirt.

Vill man vara mer säker på att inte drabbas av oväder kan man välja en vandringsl­ed som inte ligger på hög höjd i de regntunga områdena.

Abel Tasman, som ligger längst norrut på Sydön, är en led som är behaglig att gå hela året. Mario Martín och Raquel Díaz, jämför landskapet med södra Spanien.

– Stränderna liknar de vid Medelhavet med sanden och växtlighet­en som går hela vägen ned till vattnet. Mycket fin natur och väldigt olikt både Tongariro och Milford Track, säger Mario.

Den som inte vill vandra under flera dagar kan välja att göra en dagstur utmed kustleden i nationalpa­rken Abel Tasman. Det alternativ­et finns även i nationalpa­rken Tongariro. Några andra populära kortare vandringar är Cape Kidnappers Walking Track på Sydön, Roys Peak på Nordön eller en dagstur upp på berget Ben Lomond som ligger vackert beläget i utkanten av staden Queenstown.

 ??  ??
 ??  ?? Några Keafåglar hoppas på att bli matade av vandrare som njuter av utsikten från toppen av berget Ben Lomond i utkanten av Queenstown.
Några Keafåglar hoppas på att bli matade av vandrare som njuter av utsikten från toppen av berget Ben Lomond i utkanten av Queenstown.
 ??  ?? Gula pilar visar vägen efter den populära vandringsl­eden Milford Track.
Gula pilar visar vägen efter den populära vandringsl­eden Milford Track.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden