Ttela

Lisa vill inte ha barn – blir ifrågasatt

- Lina Norman livsstil@gp.se

Hon har aldrig velat ha barn. Samtidigt har 35-åriga Lisa Dalin många gånger mött människor som varit säkra på att hon en dag kommer ändra sig. – Det absolut vanligaste jag får höra är ”du ändrar dig snart”.

Hon konstatera­r att hon inte kan veta hur det är att ha barn, men hon känner heller inget behov av det.

– Jag har aldrig velat ha barn. Det bara är så. Det finns ingen anledning, förutom att jag inte vill. Tidigare tänkte jag att det kanske skulle komma en längtan. Men ju äldre man blir desto mer släpper man det. Har den inte kommit vid 35, då kommer den nog inte.

Lisa Dalin tystnar ett ögonblick innan hon lägger till:

– Folk verkar tro att det är ett val jag gjort, men det bara är så här – punkt. Men visst, jag har valt att gå på min känsla i stället för att göra som andra kanske tycker och skaffat barn.

Hon berättar att

hon för ett par år sedan lämnade ett tio år långt förhålland­e. Lisa och hennes före detta var helt överens om att inte ha barn.

– Inte en gång har jag tvekat. Men jag upplever att vissa tar mitt beslut som en kritik av deras val, att jag skulle tycka att det är fel att de skaffat barn. Men det tycker jag verkligen inte.

Hon förklarar vidare att hon trots allt varit ganska förskonad när det gäller frågor och ifrågasätt­ande.

– Jag har tur med de människor jag har runtomkrin­g mig. Jag har sällan blivit ifrågasatt av vänner eller familj.

Men när barnfrågan kommit på tal i sammanhang där det funnits människor som varit ytligt bekanta har Lisa fått höra saker som ”är du inte rädd att du ska bli olycklig, är du inte orolig att det ska bli ensamt, blir inte livet tråkigt?”.

– Vissa blir också lite provocerad­e av någon anledning. Jag förstår inte det. Detta är inte en så stor grej för mig – hur kan det då vara det för andra. Och lycklig, det är jag. Lisa gör en kort paus och säger därefter:

– Jag har inget emot att folk ställer frågor, men får man samma fråga hundra gånger blir man lite trött. Det är också skillnad på frågor och påståenden. Det absolut vanligaste jag får höra är inte en fråga utan ”du ändrar dig snart”. Folk är bombsäkra på det.

Hundarna Fletch och Bobby har gjort det bekvämt för sig under bordet samtidigt som Lisa lutar sig tillbaka i fåtöljen.

– Om jag säger att jag lägger tid på mina hundar i stället för på barn så kan vissa höra att jag jämför hundarna med andras barn. Men jag ser inte Fletch och Bobby som mina barn. Jag har också fått frågan ”om du träffar en partner som vill ha barn, kan du inte tänka dig att ställa upp?”. Jag vet inte vart jag ska ta vägen när jag får höra sådant.

Även om Lisa inte så ofta upplever att hon blir ifrågasatt på grund av sitt barnfria liv har hon ändå gått med i ett par Facebookgr­upper för barnfria.

– Det är kul att prata med människor där man vet att man har det här gemensamt. Och för de som blir ifrågasatt­a tror jag att det känns extremt skönt att få skriva av sig i en trygg grupp.

Hon brukar även lyssna på den relativt nystartade podden Barn

frihet och konstatera­r att det känns positivt att ämnet lyfts.

– Om vi pratar mer om det kanske folk förstår att det inte är så ovanligt. Men personlige­n har jag svårt för att förstå att det ska behövas.

Vissa undrar också hur det ska gå för henne när alla vänner får barn.

– Men jag slutar ju inte umgås med mina vänner på grund av det. Så klart blir det lite mindre tid över när man får barn, fast jag kan ju anpassa mig efter dem.

Med ett snett leende lägger Lisa till:

– Barnvagnsp­romenader passar jättebra när man har hund.

I nästa andetag berättar hon att hon för några år sedan bestämde sig för att donera ägg.

– Jag inser hur viktigt det är för dem som vill ha barn att få möjlighete­n till det, på samma sätt som det är viktigt för mig att få leva utan barn. Så starkt som jag känner att jag inte vill ha barn… jag fattar att det är lika på andra hållet. Jag tänkte ”toppen om jag kan hjälpa till”.

Hon funderar lite men fortsätter snart:

– Jag strävar inte efter att andra ska göra så som jag har gjort, jag blir glad när mina vänner som vill ha barn får barn. Folk tror ibland att vi som inte vill ha barn hatar barn. Jag vill bara bli bemött med respekt.

Om jag säger att jag lägger tid på mina hundar i stället för på barn så kan vissa höra att jag jämför hundarna med andras barn

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden