Ttela

Frivilligt barnfria möts av fördomar

- Lina Norman livsstil@gp.se

Att inte vilja ha barn är något som många gånger väcker känslor hos omgivninge­n. Den som valt ett barnfritt liv blir inte sällan ifrågasatt. – De jag intervjuat beskrev hur de mötte en rad fördomar, berättar universite­tslektor Helen Peterson som forskat kring frivillig barnlöshet.

Vissa har blivit avfärdade och fått höra att de kommer ändra sig, andra har varnats för att bli ensamma när de blir äldre. Lever man ett barnfritt liv innebär det ofta att man behöver tackla både frågor och fördo- mar från omgivninge­n – det menar Helen Peterson, lektor vid Göteborgs universite­t som tillsamman­s med kollegan Kristina Engwall 2010 gav ut antologin Frivillig barnlöshet: Barnfrihet i en nordisk kontext.

– En av kvinnorna jag intervjuad­e beskrev hur hon sågs som en ”idiot” – ”om du inte vill ha barn så är det något fel på dig”.

Enligt Helen Peterson finns det en mängd anledninga­r till att frivillig barnlöshet provocerar.

– Det kan bland annat uppfattas som ett brott mot grundlägga­nde normer och värderinga­r i samhället som rör familj, könsroller och sexualitet. Forskning visar att fram- för allt frivilligt barnlösa kvinnor upplevs som provoceran­de och det kan tolkas i relation till normer om moderskap och till föreställn­ingar om att alla kvinnor bör vilja ha barn.

I samband med de studier Helen Peterson gjort i ämnet har två orsaker till att man inte vill ha barn framträtt.

– Vissa hade valt ett barnfritt liv eftersom de helt enkelt aldrig riktigt känt någon längtan efter barn. Den andra orsaken som nämndes handlade om att barn skulle begränsa personerna­s frihet.

Helen Peterson berättar vidare att kvinnorna hon intervjuat upplevde att omgivninge­n uppfattade att de inte passade in i mallen.

– Någon förklarade att hon känt sig som en ”alien” i många situatione­r eftersom reaktioner­na blivit så extrema ”va, vill du inte ha barn?!”. Det här kan leda till känslor av utanförska­p och ensamhet. Någon annan nämnde faran med att pressen utifrån kan bli så stor att personer som inte vill bli föräldrar till slut ger efter.

Men trots allt hoppades de barnfria i Helen Petersons studier på en ökad acceptans från samhällets sida.

– Acceptanse­n av frivillig barnlöshet kan knytas till acceptans på ett mer generellt plan vad gäller individers möjlighete­r och rättighete­r att forma sina egna liv. Flera jämförde sin situation med situatione­n för homosexuel­la för 30 år sedan och att det i dag är betydligt mer accepterat – vilket de hade förhoppnin­gar om gällande den egna situatione­n.

En av kvinnorna jag intervjuad­e beskrev hur hon sågs som en ”idiot”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden