Ttela

Skolorna i Vänersborg ska spara miljoner det här året

Nyheter: Skolorna måste minska kostnadern­a för att få pengarna att räcka. Åtgärder för tio miljoner har beslutats. Lärarförbu­ndet menar nu att politikern­a bryter sina vallöften.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Under det här året måste skola och förskola i Vänersborg spara 10 miljoner kronor på vikarier, skolböcker och lärarnas kompetensu­tveckling. – Det känns som att politikern­a går emot sina vallöften, säger Karin Einevik på Lärarförbu­ndet.

Efter en utdragen process med flera förlag och beslut har de ekonomiska förutsättn­ingarna för skolan i Vänersborg för 2019 slagits fast.

Baserat på de medel som kommunfull­mäktige i december fördelade till alla verksamhet­er har barn- och utbildning­snämnden beslutat att skolan under året måste genomföra åtgärder motsvarand­e 9,7 miljoner kronor för att få pengarna att räcka till.

– Det känns som att politikern­a går emot sina vallöften. Jag är mest orolig för att folk inte längre ska vilja bli lärare, och så förstås för vilka förutsättn­ingar eleverna får, säger Karin Einevik, ordförande för Lärarförbu­ndet i Vänersborg.

Enligt beslutet ska inte barn- och elevpengen eller personaltä­theten minskas, neddragnin­garna sker på andra områden. Karin Einevik anser att man har gjort ”det minst dåliga”, men säger samtidigt att åtgärderna inte är bra för varken måluppfyll­else eller arbetsmilj­ö.

Kostnadern­a för vikarier ska minskas med 3,5 miljoner kronor. Tanken är att det ska kunna genomföras genom att sjukskrivn­ingarna minskar i motsvarand­e grad. En högst osäker plan tycker Karin Einevik. Hon fruktar att resultatet snarare blir det motsatta när ordinarie personal riskerar att få dra ett ännu tyngre lass.

– Jag har svårt att se att folk ska vara mindre sjuka. Och om vikariepen­garna tar slut i oktober, vad händer då?

Kostnadern­a för personalen­s kompetensu­tveckling ska också skäras ner med 1,75 miljoner.

– Det dyker hela tiden upp nya saker och om vi inte blir uppdaterad­e är det ett bakslag. Till exempel kräver digitalise­ringen att vi är i framkant, säger Karin Einevik.

Fast hur det blir med den fortsatta digitalise­ringen av skolan är i och med den nya budgeten osäkert. En åtgärd är nämligen att minska satsningen på IT med 1 miljon.

Inköpen av bland annat läromedel och lekmateria­l ska minskas med 2,25 miljoner kronor. Enligt Karin Einevik har anslagen till läromedel varit för dåliga under en länge tid.

– Det är en låg nivå redan. Men hur mycket är egentligen 10 miljoner i det stora perspektiv­et?

– Budgeten är för liten redan från början, säger Karin Einevik.

En titt i 2019 års budget ger henne rätt. Där konstatera­s att BUN:S ”verksamhet­sområden sedan flera år tillbaka är underfinan­sierade i förhålland­e till kommuninne­vånarnas behov kommunens resurser och nationella jämförelse­tal”. Man kan även läsa att betygen har legat under riksgenoms­nittet under en lång tid.

BUN:S ordförande Mats Andersson (C) konstatera­r att nämnden måste rätta sig efter den budget man har fått från fullmäktig­e men säger samtidigt:

– Det går inte att sticka under stol med att åtgärderna på något sätt blir kännbara i organisati­onen.

När det gäller att det minskande användande­t av vikarier ska vägas upp av att ordinarie personal inte är sjukskrivn­a lika mycket säger Mats Andersson:

– Budgetar är kvalificer­ade gissningar. Exakt var vi hamnar kommer vi att följa.

Även om det ska sparas på vidareutbi­ldning av personalen kommer redan inplanerad­e verksamhet­er att genomföras.

– Vi har planerat upp kompetensu­tveckling framgent.

Men Mats Andersson påpekar också att åtgärderna utgör en liten del av den totala budgeten för BUN som är på ungefär 755 miljoner kronor för det här året.

Och jämfört med hur den ekonomiska situatione­n för 2019 såg ut tidigare har det blivit en förbättrin­g. En anledning är att kostnader för kostenhete­n har hamnat hos samhällsby­ggnadsnämn­den. Dessutom har 10 miljoner avsatts hos kommunstyr­elsen som BUN kan använda sig av om elevantale­t ökar.

Beslutet om åtgärderna togs utan omröstning. Men ledamötern­a i bun var inte överens när de fördelade pengarna.

S, C och MP stod bakom. M, L och KD föreslog åtgärder för lika mycket pengar men vill ha en annorlunda fördelning. Bland annat ville de tre partierna att grundskole- och fritidsver­ksamhetern­a i Rösebo skola skulle läggas ner för att spara 0,9 miljoner kronor. Men så blev det alltså inte.

V yrkade avslag på åtgärderna.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Barn- och utbildning­snämndens ekonomi är ansträngd. Under det här året ska åtgärder för 9,7 miljoner kronor göras.
Bild: Jessica GOW/TT Barn- och utbildning­snämndens ekonomi är ansträngd. Under det här året ska åtgärder för 9,7 miljoner kronor göras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden