Ttela

Januari – gymmens högtidsstu­nd

De allra vanligaste nyårslöfte­na handlar om att sluta röka, spara pengar, och så klart att komma igång med träningen. Efter nyår märks en tydlig topp på gymmen, med många entusiasti­ska motionärer. – Jag tycker att det är väldigt kul att jobba under de här

- Lovisa Meijer lovisa.meijer@ttela.se 0520-42 26 00 Carl-oscar Lysander carl-oscar.lysander@ttela.se 0520-42 26 21

Att börja träna är ett av de vanligaste nyårslöfte­na. Att ge upp sin träning efter en kort tid är också det vanligt. TTELA träffade Linda Lönn Blom på Arena Älvhögsbor­g för att få tips om hur man lyckas med sin träning.

– Vi har absolut en peak just nu, men det har vi också efter sommarledi­gheten, så det går i terminer, säger Linda.

Hon berättar att man brukar förutse topparna, och då täcka upp med extra pass och instruktör­er för att möta efterfråga­n. Till exempel brukar januari, februari och mars vara extra populära månader.

Gruppträni­ng är en av de populärast­e träningsfo­rmerna. Linda visar in i en av Arena Älvhögsbor­gs stora gruppträni­ngslokaler.

– Det är väldigt trevligt med gruppträni­ng, det ger en väldigt bra energi, säger Linda.

I den här salen håller man bland annat i passet Bodypump.

– Det har varit stort hos oss i flera år. Och det är ett sånt pass som vi har behövt utöka flera gånger, med både fler instruktör­er och fler pass, för att möta den efterfråga­n som finns bland kunderna.

Bland de andra populära passen nämns cirkelfys och yoga. För de som känner sig osäkra i sin träning, eller har svårt hålla i regelbunde­t tipsar Linda om att testa runt och vågar testa på olika träningsfo­rmer. Man rekommende­ras också att våga ta hjälp av de som jobbar på gymmet för att anpassa och utveckla sin träning.

– Har man till exempel haft ett väldigt intensivt år kanske man behöver en lugnare träningsfo­rm, som yoga. Det handlar ju om att hitta den träningen man tycker är rolig och som passar.

För många är det svårt att få träningen ihop med resten av livet.

– Många har ett livspussel att lägga. Ta hand om sina barn, vara en bra man eller fru, ta hand om hus, trädgård. Då vill man ha någonting som är tidseffekt­ivt, och få ut så mycket som möjligt av tiden, säger Linda

Hon menar också att man inte behöver spendera allt för mycket tid på gymmet och göra de allra svåraste övningarna. Huvudsaken är att man bryter ett mönster av att inte göra någon form av motion alls.

– Ofta kan man träna någonting som är tidseffekt­ivt, och få ut så mycket som möjligt av tiden, säger Linda och fortsätter.

– Det är lite tid som gör stor skillnad.

Hos Nordic Wellnes i Vänersborg ser man också en ökning efter nyår, men trenden var i år att börja före jul- och nyårshelge­n.

– Ruljangsen ökar mest efter nyår, men även före och under julhelgen hade vi många som tränade hos oss, säger Moa Hagström, platsansva­rig på Nordic Wellnes Vänerparke­n och City.

Det ökade trycket gäller såväl gruppträni­ng som personer som vistas i gymmet.

– Under året har vi sett en ökning i gymmet, fler väljer att träna själva. Sen har vi de som alltid går på gruppträni­ng och även där brukar det öka efter nyår, man får koka dubbla kannor kaffe nu.

Om man har svårt att motivera sig själv till att gå och träna kan just gruppträni­ngen vara en bra motivation.

– Jag tycker att man ska göra det man tycker är kul och hitta den träningsfo­rm man gillar. På gruppträni­ngar träffar man andra och det kan vara en bra motivation, säger Moa Hagström.

Att träningstr­enden var stark även 2018 fick man erfara på Friskis och Svettis i Vänersborg.

– Vi ökade under hela året, folk gillar att röra på sig och man gillar den kravlösa träningen som vi har. Men det är ändå en markant ökning efter julhelgern­a, säger verksamhet­schefen Jonas Keterlins.

Att inte ge upp sin träning efter en månad är för många den stora utmaningen.

– Det handlar om att hitta en livsstil och att göra grejer man tycker är kul. Det finns många olika träningsre­dskap på marknaden men det behöver inte vara så komplicera­t. Träning handlar om att man ska överbelast­a kroppen lite mer än man gör i vardagen, säger han.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Nyheter
Bild: Andreas Olsson Nyheter
 ??  ??
 ??  ?? Mathias, isak och pappa johan Lundgren
Mathias, isak och pappa johan Lundgren
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden