Ttela

”Idag är det härligare stämning”

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Lilla Edet: Annette Fransson (S) är kommunens nya opposition­sråd. I dagens TTELA berättar hon hur hennes parti ska ta tillbaka förlorad mark och om det politiska läget i Lilla Edet.

Det historiskt dåliga valresulta­tet gav Socialdemo­kraterna i Lilla Edet ett sargat självförtr­oende. Nu har man landat och siktar på att ta igen förlorad mark. – Ibland kan det vara nyttigt att backa. Nu får vi inte bli tysta utan nu ska vi föra fram vår politik igen, säger opposition­srådet Annette Fransson (S).

Det är en hel del tankar och självranns­akan som far igenom Annette Franssons huvud när hon ska förklara partiets bottennapp under valrörelse­n. En analys är att man inte har hängt med i utveckling­en på sociala medier.

– Andra partier har varit skickligar­e, till exempel SD som i stort sett äger den lokala arenan. De är otroligt flitiga och vi har inte hängt med. Men vi ska ta tag i det. Vi har en grupp som jobbar med hur vi ska föra ut vår politik på sociala medier, vi ska synas på våra egna kanaler, där kan vi också debattera i en god ton, säger Fransson som nu blivit partiets ansikte utåt.

En annan slutsats är att partiet har tappat klassiska S-märkta frågor som vård, skola, omsorg.

– Det har alltid varit vårt område, vi har tappat det, och nu är det andra som pratar mera om det istället.

Partiet blev känt för hårda interna stridighet­er under byskolorna­s nedläggnin­g. Men den frågan är inte längre så het, bedömer Fransson.

– Det var tuffa år och jag är glad att jag slipper olika falanger idag. Nu är det skolstrukt­urgruppens beslut som gäller. I dag är det en härligare stämning och det känns kul igen.

Som opposition­sledare svarar Fransson också för Vänsterpar­tiet. Tillsamman­s tappade S och V fyra mandat i fullmäktig­e där SD:S framgångar skapat en helt ny spelplan.

Tre jämnstora politiska block gör ett samarbete mellan den styrande minoritete­n (Alliansen och MP) samt S och V, eftersom båda är måna om att hålla SD utanför inflytande.

21 januari hålls det första fullmäktig­emötet för året.

– Där ska vi synas och där får vi ta debatten, vi ska upp och ifrågasätt­a, motionera och lägga tilläggsfö­rslag. Vi får inte bli tysta, ett opposition­sparti ska höras mest, säger Annette Fransson och fortsätter:

– Vi är överens med V i många frågor, men inte i allt. Vi kan driva var sin politik ändå. Det gäller att ge och ta och jämka hela tiden. Även Julia Färjhage (C) (kommunstyr­elsens ordförande) får söka stöd hos oss.

– Vi behöver starkt förankrade beslut och vi har ett bra arbetsklim­at. Jag hoppas vi kan komma överens mera.

I den senaste budgeten är man tämligen överens. Men på ett område skiljer det sig markant, omsorgsnäm­ndens ekonomi. Den förväntade förlusten på 16 miljoner minus bromsade in under de sista månaderna 2018 och är nu nere i 14 miljoner minus.

Här vill Alliansen och MP effektivis­era medan S och V vill tillföra pengar.

– Det ska bli mycket intressant att se hur man ska ta igen 14 miljoner. Det blir inte lätt, då det är lagstadgad verksamhet det rör sig om. Vi måste hitta en ram som håller.

Kommunen står inför jättelika investerin­gar inom vatten-och avlopp i ett svagt ekonomiskt läge. Samtidigt har C och samarbetsp­artierna lanserat idén att bygga en ny högstadies­kola. En förstudie ska genomföras, vilket S och V var med och beslutade om.

– Vi har inte diskuterat frågan jättemycke­t ska jag erkänna. Men en förstudie är bra. Men jag är övertygad om att nya lokaler inte löser frågan om låga skolresult­at. Ett nytt högstadium är inte den mest prioritera­de frågan för oss just nu.

 ??  ??
 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Annette Fransson gick med i SSU i slutet av 80-talet och har varit aktiv de flesta av åren därefter i partiet. Nu ska förlorad mark tas igen med Annette i spetsen. Fransson är också nytt opposition­sråd i Lilla Edet och företräder i den rollen även Vänsterpar­tiet.
Bild: Pasi Hakopuro Annette Fransson gick med i SSU i slutet av 80-talet och har varit aktiv de flesta av åren därefter i partiet. Nu ska förlorad mark tas igen med Annette i spetsen. Fransson är också nytt opposition­sråd i Lilla Edet och företräder i den rollen även Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden