Ttela

Marie Dahlin berättar om avgången

- Annie Granzell annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 09

Nyheter: Kommunstyr­elsens tidigare ordförande i Vänersborg, Marie Dahlin, kommentera­r nu sin avgång – via en insändare. Under onsdagen publicerad­es den i Melleruds nyheter. Marie Dahlin, som nu bor i Mellerud.

Kommunstyr­elsens tidigare ordförande i Vänersborg, Marie Dahlin, avgick under uppmärksam­mande former i november efter anklagelse­r om sexism och rasism. Under onsdagen uttalade hon sig i Melleruds nyheter. ”Hade jag varit man, då hade det aldrig hänt”, skriver hon.

Det var i november förra året som det stormade rejält kring Socialdemo­kraternas kommunalrå­d Marie Dahlin. Både politiker och tjänstemän i Vänersborg­s kommun berättade om hennes hårda jargong och uttalanden som både var rasistiska och sexistiska. På onsdagen publicerad­e Melleruds nyheter en insändare där Marie Dahlin för första gången uttalar sig offentligt sedan avgången.

”Jag trodde aldrig att det skulle hända. Att jag skulle behöva intyga något så självklart som min övertygels­e om alla människors lika värde och rätt”, skriver hon.

Marie Dahlin skriver att hon inte känner igen sig i beskyllnin­garna. Att hon under alla år som kommunstyr­elsens ordförande i Vänersborg har jobbat för att kommunen ska ställa upp och ta emot många hjälpsökan­de.

”Jag tror knappast att någon av de nyanlända såg mig som rasistisk. Jag tror inte att så många andra gjorde det heller.”

Marie Dahlin påpekar att hon ett flertal gånger mottagit dödshot på grund av att hon drivit och engagerat sig i frågor gällande asylsökand­e. Detta har hon själv berättat om i TTELA.

Hade jag varit man, då hade det aldrig hänt MARIE DAHLIN Före detta kommunalrå­d Vänersborg

Varför det blev som det blev resonerar hon kring.

”Kanske anser några personer i politiken, i både Socialdemo­kraterna och i andra partier, att jag fick för mycket utrymme när Vänersborg ibland framhölls som ett föredöme.”

Lite längre ner skriver hon;

”Att vara kvinna i den här världen har långtifrån alltid varit lätt. Politiken var under alldeles för många år männens självklara domän. Unga kvinnor tvingades alltid vara mer hårdhudade för att kunna ta och behålla plats i politiska sammanhang. Kanske gjorde den tuffa världen att jag ibland blev hård i överkant. Att jag ibland uttryckte mig klumpigt eller olämpligt” Hon avslutar; ”Bara så ni vet... Hade jag varit man, då hade det aldrig hänt...”

Marie Dahlin har efter avgången flyttat från Vänersborg och bor numer i Mellerud. TTELA har sökt Marie Dahlin vid ett flertal tillfällen utan resultat.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Marie Dahlin (S) tidigare kommunalrå­d i Vänersborg. Numera bosatt i Mellerud.
Bild: Stefan Bennhage Marie Dahlin (S) tidigare kommunalrå­d i Vänersborg. Numera bosatt i Mellerud.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden