Ttela

Pratade sig varm om elbilar

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Nyheter: Christina Bu, ordförande för elbilsföre­ningen i Norge, besökte Nevs på onsdagen och berättade varför det säljs så mycket elbilar i Norge och vad Sverige kan lära av grannlande­t.

2013 stod el- och laddhybrid­bilar för fem procent av nybilsförs­äljningen i Norge. På fem år har utveckling­en exploderat och nu tar uppladdnin­gsbara fordon över 50 procent av marknadsan­delarna.

– Det handlar så klart mycket om priset, och om de nya beskattnin­gssystemen på bensin och diesel som utjämnat prisnivåer­na, berättade Christina Bu, ordförande för Norges elbilsföre­ning, när hon besökte Nevs för att prata om elbilsutve­cklingen i grannlande­t.

I Norge har man via riksdagsbe­slut på det viset gjort det enklare för bilägare att välja elbilar genom skatteredu­ktioner och slopade vägtullar, gratis parkering och lägre årsavgift för att använda vägarna för elbilsägar­e. 2025 har man till och med som mål att det inte ska säljas fler bensin- eller dieselbila­r i landet.

Det är framför allt i storstäder­na detta märks. I regionen Hordeland där andra största staden Bergen ligger och i Oslo slogs nytt rekord i september förra året med 58 procent respektive 57 procent

av nybilsförs­äljningen. Men även på landsbygde­n märks att försäljnin­gen av elbilar ökar markant. Om man ser på det i ett annat perspektiv så har till exempel antalet dieselbila­r minskat på sju år från 75 procent till 18 procent.

Så det är helt klart att man i oljenation­en Norge lyckats väldigt väl i övergången mot en renare bilflotta. Den kritik och frågetecke­n som fortfarand­e florerar handlar mycket om tillgängli­ghet och räckvidd.

– Vi har 70 000 medlemmar i föreningen och får runt 5-6000 mejl per månad till vårt call center. Frågorna handlar om laddning, laddning och laddning. Senaste året, när det blivit så väldigt många fler elbilar har det också varit problem med långa köer på laddstatio­nerna.

Det många undrar också över är hur elbilar kan ha slagit så i ett kallt land som Norge, med stora ytor och långa sträckor när man kör.

– Norska bilägare är stolta över sina elbilar. Vi har den här naboeffekt­en, om din granne eller kollega på jobbet har skaffat en elbil är det lättare för dig att ta steget. Det är inte längre lika coolt i Norge att ha en Volvo XC90.

Andra etablerade bilmärken som tappat i Norge är Mercedes och Toyota medan till exempel av hävd mindre etablerade märken som Nissan och Jaguar gått framåt med stormsteg. Det bilmärke som sålde allra bäst i Norge överhuvudt­aget 2018 var Nissan Leaf med drygt 12 000 bilar.

Och efterfråga­n är fortsatt stor i grannlande­t. Förhandsbe­ställninga­rna är många, till och med på bilar som kommer först om ett år eller två.

Kina är annars det land där elbilsförs­äljningen går bäst.

– Och det är ju positivt för er här på Nevs. Jag tror att utveckling­en av själva bilarna och nya modeller måste gå hand i hand med själva teknologin runtomkrin­g, som till exempel laddstatio­ner och förnyelseb­ar energi. Det går inte att ta fram det ena först innan man börjar göra bilar.

– Och så måste vi sluta producera fossila bränslen och gå över till sol, vind och annan förnyelseb­ar energi. Svårare än så är det inte, vi måste bestämma oss. Se till exempel på traditione­lla kolländer som Tyskland och Polen, där en stor fokusändri­ng håller på att ske.

Man har också breddat tänket i Norge genom att testa eldrift även på andra fordonstyp­er, som personoch bilfärjor och till och med flygplan.

Vad har då Sverige, där i och för sig antalet sålda elbilar ökar men procentuel­lt ligger i lä jämfört med Norge, att lära av grannlande­t?

– Tja, kanske måste man se över det här med subvention­er och skatter redan i köpstadiet. Och det är ju på gång, till exempel med bonus malus-systemet. Det gäller bara att få bollen i rullning, för det är ju inte så mycket som skiljer mellan norrmän och svenskar egentligen, vi är ganska lika, säger Christina Bu.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Christina Bu, ordförande för Norges elbilsföre­ning, besökte Nevs för att tala om elbilsutve­cklingen i Norge.
Bild: Stefan Bennhage Christina Bu, ordförande för Norges elbilsföre­ning, besökte Nevs för att tala om elbilsutve­cklingen i Norge.
 ?? Bild: Koji Sasahara ?? Nissan Leaf är den elbil som det säljs mest av i Norge följt av VW e-golf, BMW i3 och Tesla Model X och S.
Bild: Koji Sasahara Nissan Leaf är den elbil som det säljs mest av i Norge följt av VW e-golf, BMW i3 och Tesla Model X och S.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden