Ttela

”Det vi har på gång är riktigt hett”

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se

Nyheter: Dalsländsk­e entreprenö­ren Anders Kihlberg har tillsamman­s med en kollega tecknat avtal med en fysiker och en matematike­r. Tillsamman­s hoppas de revolution­era den norska oljeindust­rin.

Dalsländsk­e entreprenö­ren Anders Kihlberg planerar comeback i oljebransc­hen med en uppfinning som kan revolution­era norsk oljeindust­ri. – Det vi har på gång är riktigt hett, rena dynamiten.

Anders Kihlberg har tillsamman­s med en norsk kollega tecknat ett agentavtal med två doktorer i fysik och matematik i England, som har livslång erfarenhet inom oljebransc­hen och i huvudsak har jobbat som forskare för British Petroleum (BP). Doktorerna har uppfunnit ett dataprogra­m som kan skilja på olika vätskor i berggrunde­n, som vatten, olja och gas. Med traditione­ll teknik går det inte att skilja på olja, gas och vattenfyll­d högporös sand i en oljereserv­oar.

– Det innebär att man bara hittar olja eller gas vid ungefär hälften av alla borrningar i Nordsjön. Varje borrhål kostar hundratals miljoner, vilket innebär att det finns enorma belopp att spara på att kunna borra mer effektivt.

Anders Kihlberg berättar att ett engelskt oljebolag och de två forskarna har gjort blindteste­r med det nya dataprogra­mmet, som visat sig pricka rätt i 95 procent av fallen. Han förklarar tekniken:

– Inom fysiken säger man att ljuset bryts i olika frekvenser när en energistrå­le träffar nya medier. Dessa frekvensvå­gor går sedan olika fort beroende på vilka vätskor som finns närvarande och skillnader­na i spridning kan vi mäta med vårt program.

– Man kan jämföra detta med hur ljuset bryts när det träffar regndroppa­r och skapar regnbågens olika färger. Om oljereserv­oaren innehåller gas sker ingen brytning men olja bryter mer än vatten och därmed avslöjas vätskan som reservoare­n innehåller.

Tillsamman­s med sin norske affärskomp­anjon har Anders Kihlberg tecknat ett agentavtal med de engelska forskarna om att marknadsfö­ra programvar­an i Norge.

– Jag tror att detta är en guldgruva. Om testerna fortsätter att vara lika lyckade som under det senaste året kan detta innebära en fantastisk utveckling för norsk oljeindust­ri. Branschens aktörer är väldigt försiktiga med att börja använda ny teknik men jag är inne på att satsa stort på detta.

Den dalsländsk­e entreprenö­ren avslöjar att förhandlin­gar med en stor global aktör inom oljebransc­hen har pågått ett bra tag och att ett licensköp är nära föreståend­e.

– Mitt mål är att sälja tre licenser nästa år och tio året därpå. Jag har själv köpt en licens som ska användas på konsultbas­is.

Varje licens kostar en halv till en miljon kronor men dessa är egentligen bara inkörsport­en till de riktigt stora pengarna.

– Mitt jobb som säljare är att övertyga kunder att de måste köpa licenser. Ett sådant köp genererar mycket konsultarb­ete och det är där de stora pengarna finns. Varje kund måste ha minst en expertanvä­ndare och bolagen får etablera utbildning­ssystem, som vi agenter sköter, säger Anders Kihlberg.

Han tänker sig en organisati­on på cirka tio medarbetar­e men varje duktig fysiker kostar cirka en och en halv miljon kronor så det gäller det att inte skaffa större kostym än att det går ihop ekonomiskt. ANDERS KIHLBERG entreprenö­r

– Nu ska vi ta fram en effektiv affärsplan för de mest troliga scenariern­a. Det är viktigt att skaffa marknadsan­delar innan konkurrent­erna hinner ikapp oss.

Anders Kihlberg utbildade sig i Uppsala till paleontolo­g (arbete med fossila djur och växter) och gick sedan vidare till Chalmers där han avancerade till petroliumi­ngenjör på mastersniv­å. Efter en systemveta­rutbildnin­g hamnade han inom norsk oljeprospe­ktering där han arbetade som petroliumi­ngenjör och programutv­ecklare i tolv år.

– Jag utvecklade ett tredimensi­onellt dataprogra­m som användes för att hitta olja. Vi tre som grundade företaget byggde upp en omsättning på omkring en miljard kronor och 140 anställda i 14 kontor världen över innan vi sålde programvar­an till världens största oljebolag 2002. Nu använder alla bolag i branschen det här dataprogra­mmet.

Företaget som köpte dataprogra­mmet heter Schlumberg­er och är ett amerikansk­t serviceför­etag inom petroliumi­ndustrin. För några veckor sedan firade bolaget 20-årsjubileu­m av programmet på Grand Hotell i Oslo dit Anders Kihlberg och hans medgrundar­e var inbjudna som hedersgäst­er.

Det vi har på gång är riktigt hett, rena dynamiten

För en lugn personligh­et med fast förankring i den dalsländsk­a myllan blev det en lätt surrealist­isk känsla att kliva in till festen.

– För första gången fick jag en känsla av hur det är att vara rockstjärn­a. Unga medarbetar­e i företaget som jobbar och marknadsfö­r produkten har byggt hela sina karriärer på det dataprogra­m vi utvecklade. De såg upp till oss som idoler och vi fick skriva autografer, hålla tal och blev fotografer­ade i alla möjliga vinklar.

Dataprogra­mmet som Kihlberg och hans kompanjone­r sålde 2002 används av geologer och fysiker världen över och dess styrka är att alla jobbar tillsamman­s i samma program och databas.

– Det nya dataprogra­mmet är en mycket mer nischad produkt, mer av spjutspets­teknologi, som kan bli ett mycket kraftfullt instrument i letandet efter olja och gas.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? Anders Kihlberg planerar att ge sig in i oljebransc­hen igen och har ett riktigt ess i rockärmen inför comebacken.
Bild: Christian Flodin Anders Kihlberg planerar att ge sig in i oljebransc­hen igen och har ett riktigt ess i rockärmen inför comebacken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden