Ttela

Sverige har problem som inte kan vänta

- Johan Hultberg (M) Riksdagsle­damot Magnus Jacobsson (KD) Riksdagsle­damot

I TTELA 19 december dundrar de tre S-märkta riksdagsle­damöterna Hellman, Holmqvist och Wiking mot den budget som M och KD gemensamt presentera­t och som glädjande nog också vann riksdagens stöd i förra veckan. Man skriver att budgeten är ”stockkonse­rvativ”. Att det ska löna sig bättre att arbeta och att samhällsko­ntraktet ska återupprät­tas kan så klart ses som konservati­vt. Men oavsett vad man kallar våra reformer så är de precis vad Sverige behöver. Sverige behöver fler poliser, lägre skatt, kortare vårdköer och ett försvar värt namnet.

Den M/kd-budget som riksdagen nu antagit, och som utgår ifrån Alliansens gemensamma reformagen­da, syftar till att här och nu ta tag i Sveriges problem och rusta vårt land för sämre tider. Riksdagen är ingen övergångsr­iksdag utan vi ser det som vårt självklara ansvar att driva igenom reformer för att knäcka gängkrimin­aliteten, förbättra integratio­nen och höja skolresult­aten.

Bakom oss har vi fyra förlorade år då S och MP slösat bort den högkonjunk­tur som vi varit inne i. Nu bedömer Eu-kommission­en att Sverige kommer tillhöra de Eu-länder som under kommande år har lägst tillväxt per capita. Det är förödande för ett land med höga välfärdsam­bitioner. Ska vi långsiktig­t klara av att utveckla välfärden och trygga dess finansieri­ng behöver Sverige en politik som förbättrar förutsättn­ingarna för företagand­e och entreprenö­rskap. Och där det lönar sig bättre att arbeta och utbilda sig. Därför sänker vi skatten för alla som arbetar och vi höjer gränsen för statlig inkomstska­tt. Det är inte rimligt att många lärare och sjuksköter­skor ska betala halva sin lönehöjnin­g i skatt.

Vi vill som sagt också återupprät­ta samhällsko­ntraktet. Det handlar om att det offentliga­s kärnuppgif­ter ska fungera. Att lag och ordning upprätthål­ls, att man får vård i tid och att våra barn lär sig tillräckli­gt i skolan. Därför tar vi nu viktiga steg mot 10 000 fler polisanstä­llda och vi skjuter till fem miljarder kronor till Sveriges kommuner och landsting i generella tillskott. Därutöver satsar vi bland annat på en återinförd och utökad kömiljard och vi gör riktade satsningar för mindre barngruppe­r i förskolan och fler förstelära­re i utanförska­psområden. Integratio­nen måste radikalt förbättras. Arbetslösh­eten är idag nästan fem gånger högre för personer födda utanför Europa som för personer födda i Sverige. Genom ett högre tak för Rut-avdrag kan fler enkla jobb skapas vilket betyder fler öppnade dörrar in på arbetsmark­naden.

Sverige och Fyrbodal kan inte vänta på viktiga reformer. Därför är vi stolta över att ha drivit igenom en budget som stärker svensk ekonomi och som ger våra kommuner ökade resurser till skolan och äldreomsor­gen. Detta samtidigt som poliserna blir fler och skatten lägre för pensionäre­r liksom för alla som arbetar.

 ?? Bild: Vilhelm Stokstad/tt ?? Alliansens gemensamma reformagen­da, syftar till att här och nu ta tag i Sveriges problem och rusta vårt land för sämre tider, skriver debattörer­na.
Bild: Vilhelm Stokstad/tt Alliansens gemensamma reformagen­da, syftar till att här och nu ta tag i Sveriges problem och rusta vårt land för sämre tider, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden