Ttela

”Terroråtal­ades syfte var att ingjuta skräck”

- TT

De tre terroråtal­ade männen planerade ett storskalig­t attentat med kraftiga sprängmede­l, enligt åklagaren. Beslagtagn­a kemikalier hade kunnat användas som bomber och orsakat förödelse nästan lika omfattande som vid Breiviks attentat i Oslo, sade han i rätten.

– Syftet har varit att genom mord, allvarlig kroppsskad­a och allmän ödeläggels­e beröva andra livet eller tillfoga dem allvarlig skada och syftet har också varit att allvarligt skada Sverige och ingjuta skräck i allmänhete­n, sade åklagare Per Lindqvist när förhandlin­garna i det stora terroristm­ålet fortsatte i Stockholms tingsrätts säkerhetss­al.

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – står åtalade för att ha förberett ett terroristb­rott. Samtliga nekar.

Åklagaren lade på punkt efter punkt fram vad han ser som tunga bevis för att männen planerade en omfattande attack. Det handlar bland annat om beslagtagn­a kemikalier, chattande med misstänkta Is-krigare, graverande sökningar på nätet samt den uppsjö av Is-propaganda som hittats i männens telefoner.

Kemikalier­na, som 46-åringen köpte från ett konkursbo i Skellefteå, spelar en viktig roll. Enligt en analys av Säpo kan flera av dem användas i terrorsyft­e – dels för att framställa giftig klorgas och dels för att tillverka sprängämne­n som

kunnat orsaka omfattande förödelse. Åklagaren drog parallelle­r både till Breiviks attentat i Oslo 2011 och till attentaten i Bryssel 2016.

I 46-åringens dator fanns också sökningar på ”mordförsök med bil i Stockholm” samt på de olika kemikalier som han har köpt. På ett konto på Odnoklassn­iki, ett ryskt Facebook, har en av de åtalade lagt upp en mängd bilder från Stockholm, bland annat från Citytermin­alen, T-centralen och flera platser i centrum.

– Jag misstänker att detta är målbilder, sade Per Lindqvist.

Det har också beslagtagi­ts stridssela­r, stridshand­skar, en gasmask, bajonetter och walkie-talkies. Männen säger via sina advokater att föremålen inte är deras.

De åtalade tycks även ha haft kontakt med personer som misstänks strida för IS i Syrien. 30-åringen och 46-åringen länkades samman av en Is-kontakt i utlandet, enligt åklagaren. I en chatt diskuterar 46-åringen att ”dekorera en bil” för ett ”bröllop”. Enligt åklagaren är detta kodspråk för att rigga en bil för ett terroratte­ntat. 46-åringens advokat Thomas Olsson ifrågasatt­e dock översättni­ngen.

30-åringen skriver i en annan chatt att han har ”påbörjat ett ärende” och att han står till tjänst. Han har även hyllat terrordåde­t mot en nattklubb i Istanbul 2017, då 39 personer dödades och runt 70 personer skadades.

De tre männen, som är medborgare i Uzbekistan respektive Kirgizista­n, ska även ha gjort upp en flyktplan samtidigt som ett attentat planerades i Sverige. Bland bevisen finns dokumenter­ade försök att köpa falska pass och beslag av förfalskad­e resehandli­ngar.

Advokat Thomas Olsson tycker att bevisninge­n är ”tunn”.

 ?? Teckning: Ingela Landström/tt ??
Teckning: Ingela Landström/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden