Ttela

Dödsolycko­rna ökar – ”en tragisk utveckling”

- Johannes Cleris/tt

Fjolåret blev ett mörkt år på Sveriges vägar. Enligt preliminär­a siffror omkom 325 personer i trafiken – vilket är nästan 30 procent fler än under 2017. – En väldigt tragisk utveckling, säger Transports­tyrelsens generaldir­ektör Jonas Bjelfvenst­am.

Statistike­n har inte hunnit analyseras i detalj ännu, men det finns flera teorier om vad som kan ligga bakom ökningen från 2017. Det året dog 253 personer i trafiken.

– Det handlar som så ofta förr om hastighete­r. Vi har en hastighets­efterlevna­d som är usel, skulle jag säga. Det handlar om nykterhet i trafiken, där vi ser att regelefter­levnaden ligger på en låg nivå. Sedan ser vi en oroväckand­e utveckling vad gäller hastighete­n i yrkestrafi­ken, säger Jonas Bjelfvenst­am.

Även vädret kan ha påverkat beteendet i trafiken under 2018. Juli var den månad då flest dog på vägarna, och det finns teorier om att den varma sommaren ledde till ökad trafik och därmed till fler olyckor.

– Det är klart att det påverkar, framför allt för motorcykla­r. Man är ute mer, man åker längre sträckor. Det kanske är fler ovana mc-förare som dammar av motorcykel­n och ger sig ut, säger Tony Härdin, polisinten­dent med ansvar för trafikfråg­or på nationell nivå.

Tony Härdin håller med om att svenska bilister generellt är dåliga på att följa hastighets­begränsnin­garna. Även det faktum att polisen de senaste åren har gjort allt färre nykterhets- och fartkontro­ller lär vara en faktor som bidragit till det mörka trafikåret.

– Vi vet av erfarenhet att synlig polis ute på det statliga vägnätet har en dämpande effekt på trafikrytm­en, säger Tony Härdin.

– På det stora hela är det naturligtv­is en prioriteri­ngsfråga.

Singelolyc­kor med motorfordo­n var den vanligaste formen av dödsolycka i fjol, men dessa låg kvar på ungefär samma nivå som 2017. Däremot ökade mötesolyck­orna med dödlig utgång stort.

Den dramatiska utveckling­en generellt gör det svårt att nå målet om en halvering av antalet döda i trafiken till 2020 som sattes upp 2007, spår Jonas Bjelfvenst­am.

– Det är stora tal. Det finns verkligen anledning att fundera på vad vi kan göra framåt för att hejda den här utveckling­en, och helst vända den, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden