Ttela

Dags att bekänna färg i statsminis­terfrågan

- Peter Wallberg/tt

De två statsminis­terrivaler­na ska nu slutrappor­tera sina försök att vinna stöd för en ny regering. Men det är fortfarand­e oklart vem Centern och Liberalern­a kommer att stödja.

Klockan 10 på torsdagsmo­rgonen ska Socialdemo­kraternas ledare Stefan Löfven träffa riksdagens talman. En halvtimme senare är det moderatled­aren Ulf Kristersso­ns tur.

I talmannens tjänsterum ska de redovisa hur deras ansträngni­ngar för att vinna stöd för en S-ledd respektive M-ledd regering gått.

Talmannen kommer dock att presentera sitt förslag på ny statsminis­ter först på måndag och riksdagens statsminis­teromröstn­ing hålls därefter på onsdag.

Ytterst lite har under jul- och nyårsvecko­rna kommit fram om Löfvens och Kristersso­ns förhandlin­gar med framför allt C och L.

De två väntas inte heller vilja avslöja särskilt mycket efter mötet med talmannen, även om pressträff­ar övervägs i båda partierna.

En orsak är att övertalnin­gsförsöken gentemot C och L pågår in i det sista. En annan orsak är att de två mittenpart­ierna först i helgen väntas ta det slutliga beslutet om vilken statsminis­ter man ska stödja.

Att någon av de två rivalerna redan nu skulle redovisa vad de erbjudit C och L skulle kunna verka desperat, enligt en källa. Dessutom är det inte säkert att det skulle uppskattas av C:s och L:s partiledni­ngar innan de två partierna själva fattat beslut.

Liberalern­a håller partiråd i frågan först på söndag. Då kommer partiledni­ngen att redovisa de olika buden från Löfven och Kristersso­n. Därefter ska de 93 företrädar­e för partidistr­ikten och partistyre­lsen fatta beslut.

Partiet är splittrat när det gäller vilken statsminis­ter man ska stödja. Partistyre­lsen kommer på lördag att anta en rekommenda­tion till partirådet.

Det är dock Centern som sitter på de tyngsta mandaten i statsminis­terfrågan. Partiet har inte velat offentligg­öra hur deras interna process ser ut.

Centern har, enligt källor, förberett för att hålla ett förtroende­råd i regeringsf­rågan på lördag. Där ska i så fall drygt 50 personer från framför allt partidistr­ikten vara med och fatta beslut. Även två representa­nter från partistyre­lsen ingår.

Enligt uppgifter i media kommer partistyre­lsen och riksdagsgr­uppen att avhandla frågan på torsdag eller fredag, vilket kan ha betydelse för om ett förtroende­råd behöver hållas.

På måndag träffar riksdagens talman samtliga åtta partiledar­e var och en för sig för att höra vilken statsminis­ter de kan tolerera. Därefter kommer talmannen att lägga fram sitt förslag till riksdagen.

Om riksdagen säger nej till det på onsdag, återstår en statsminis­teromröstn­ing som är planerad till den 23 januari. Misslyckas även den ska extra val hållas inom tre månader.

Valmyndigh­eten ska på torsdag informera talmannen om när extravalet tidgast kan hållas.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ??
Bild: Jessica GOW/TT
 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ??
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden