Ttela

Fler flyger trots ökad klimatmedv­etenhet

- Helen Preutz/tt

Vi flyger som aldrig förr. Men färre vill skryta om sina resor. – Det börjar bli lite pinsamt att vara en uppenbar klimatförs­törare, säger forskaren Maria Wolrath Söderberg.

Under 2018 slog SAS nytt passagerar­rekord med 30,1 miljoner resenärer – en ökning med 1,2 procent jämfört med föregående år.

Enligt Magnus Hurst, ansvarig för Investor relations på SAS speglar siffrorna främst en ökad efterfråga­n på fritidsres­or.

Tidigare i veckan publicerad­e även Norwegian rekordsiff­ror för 2018. Totalt flög 37,3 miljoner passagerar­e med bolaget – en ökning med 13 procent och även för Finnair blev det ett rekordår.

Ökningen sker samtidigt som debatten kring flygutsläp­pens påverkan på miljön kommit att bli alltmer omfattande.men trots att medvetenhe­ten kring flygutsläp­pen ökat fortsätter vi att flyga ännu mer.

I en pilotstudi­e undersökte Maria Wolrath Söderberg, lektor i retorik vid Södertörns högskola och hennes forskarkol­lega hur människor som själva upplever sig som miljömedve­tna legitimera­r att de flyger. En vanlig strategi är att hävda att man kompensera­r genom att leva miljömedve­tet för övrigt. Men den strategin håller inte, säger hon.

– Reser du fram och tillbaka till Sydostasie­n kommer du upp i cirka 2,5 ton växthusgas­er, vilket innebär att du inte ens skulle kunna andas resten av året. Man måste sopsortera i ett par decennier eller vara vegan i ett par år för att kompensera för den där flygresan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden